Ester Ledecká je 23-letna Čehinja, ki je februarja osvojila naslova olimpijske prvakinje v alpskem smučanju in deskanju.

Ester Ledecká je 23-letna Čehinja, ki je februarja osvojila naslova olimpijske prvakinje v alpskem smučanju in deskanju

Za Ester ste gotovo že slišali: morda na tekmah svetovnega pokala v deskanju na Rogli ali ob spremljanju letošnjih olimpijskih iger. Februarja je takrat 22-letna Čehinja osvojila naslova olimpijske prvakinje v alpskem smučanju in deskanju. Ko je postala presenetljiva zmagovalka v superveleslalomu je osvojila srca navijačev, novinarje pa je navdušila s svojim opravičilom na zmagoviti novinarski konferenci. Dejala je, da ni naličena in da bo na vprašanja odgovarjala kar s smučarskimi očali. Največja neznanka pred novo sezono ni njena forma ali motivacija, temveč to, kje in kdaj bo tekmovala. Urnika svetovnih prvenstev v deskanju in alpskem smučanju se namreč prekrivata.

“Morda mi bodo spremembo urnika pomagali doseči Superman, Forest Gump ali Chuck Norris.”

Po njenem uspehu na OI v Pjongčangu so Čehi pokali od ponosa, izpostavljali so tudi njene športne korenine; njen dedek je bil vrhunski hokejisti; mama pa umetnostna drsalka. Ester Ledecká sicer zase pravi, da ni češka smučarka oz. deskarka, s Češko smučarsko zvezo trenutno ni v najboljših odnosih:

“Nisem ravno zvezdnica. Pa tudi nisem ravno zelo patriotska do Češke. Že od malih nog mi pomaga veliko ljudi. Za deskanje sem imela avstrijskega trenerja, zdaj sodelujem z ameriškim trenerjem, veliko časa sem trenirala z ameriško ekipo. V smučanju, kjer smo res majhni, pa so mi tako ali tako pomagali ljudje iz različnih držav. Čutim, da moji olimpijski medalji ne pripadata le Češki, ampak tudi drugim državam …”

Ester Ledecká, ki je sicer večino svojih uspehov dosegla kot deskarka ima sicer tudi priročno rešitev, če se bo njen spor s Češko zvezo zaradi sponzorjev nadaljeval. Pravi, da se bo poročila s kom iz druge države, morda celo s kom iz Slovenije, če so pri nas kakšni čedni fantje. Tako da si čisto predstavlja, da bi tekmovala tudi za kakšno drugo državo. Tudi poleti ne preživi veliko časa na Češkem.

“Moj drugi dom je Lefkada, tam imam tudi vso svojo opremo za surfanje.”

Ester torej ni le športna dvoživka, ampak tudi evropska dvoživka. Doma je na Češkem in v Grčiji, tudi v Kanadi se dobro počuti. O Evropi razmišlja kot o celini priložnosti.

Anja Hlača Ferjančič