Biokemičarka Maja Marušič s soprogom in tremi otroki, ki jim gre švedščina bolje kot njej, živi in raziskuje v Stockholmu. Na Švedsko je prišla s pričakovanjem, da so Švedi bolj hladni, da jim ni do zabav in druženja. Pa jim je, ugotavlja. Druženje jim v Stockholmu omogoča tudi odličen mestni prevoz s pogostimi avtobusi, trajekti in vlaki, ki jih pogosto upravljajo voznice, kar za Švedsko, ki posebno pozornost namenja enakosti med spoloma, ni nič neobičajnega, pravi.

Biokemičarka Maja Marušič z možem in tremi otroki, ki jim gre švedščina bolje kot njej, živi in raziskuje v Stockholmu

Na Švedsko je Maja Marušič prišla s predstavami o hladnih Švedih, ljudeh, ki jim ni do zabav in druženja. Pa se je zmotila. Povezovanje in druženje jim v Stockholmu omogoča tudi odličen mestni prevoz s pogostimi avtobusi, trajekti in vlaki, ki jih pogosto upravljajo voznice, kar za Švedsko, ki posebno pozornost namenja enakosti med spoloma, ni nič neobičajnega, pravi.

Mestna podzemna železnica sicer slovi kot najdaljša svetovna umetniška galerija. “Vsaka postaja je drugače pobarvana, moja najljubša je ena od precej centralnih, ki ima po stropu instalacijo iz luči in te luči so razporejene tako, da naj bi spominjale na srčni utrip prvorojenega otroka umetnika. Deluje pa vse skupaj precej tako … zelo veliko luči je, tako da se lahko tudi spotakneš, ko greš po tistih stopnicah. Je kar intenzivna stvar.”

Mitja Peček