Razstava o poti umetnin od ateljeja do razstavišča in delu konservatorjev-restavratorjev je v Narodni galeriji na ogled do desetega marca.

Razstava o poti umetnin od ateljeja do razstavišča in delu konservatorjev-restavratorjev v Narodni galeriji na ogled do desetega marca

Da umetnine dolgo živijo se lahko zahvalimo konservatorjem-restavratorjem, ki potrpežljivo skrbijo za ohranjanje naše bogate kulturne zapuščine. Vendar je poklic še veliko več kot le restavriranje, pojasni Martina Vuga, vodja konserviranja restavriranja v Narodni galeriji.

“Umetnine tudi raziskujemo, dokumentiramo njihovo stanje, skrbimo za pravilno rokovanje z njimi, jih pripravimo za pot in skrbimo za preventivne ukrepe po načelu bolje preprečevati kot zdraviti.” 

Razstavo Skrivnosti dolgega življenja krasijo številni restavratorski pripomočki, ki so sestavni del poklica, prav neverjetni pa so številni različni odtenki barv in načini za iskanje pigmenta, ki jih mora poznati restavrator. Ne preseneča torej, da je koordinatorka razstave Martina Vuga prepričana, da je poklic vse manj umetniški in vse bolj znanstven.

“Vedno več je kemije, raziskovanja različnih sodobnih tehnik preiskovanja sestave umetnin in zgodovine materialov, ki so bili uporabljeni.”

Pravo skrivnost dolgega življenja umetnin pa izveste v posnetku.

Jolanda Fele, Matevž Polajnar