Nikolaj Efendi je glasbenik, ki se je pred dvanajstimi leti iz Celovca preselil na Dunaj. Koroški Slovenec opozarja, da EU ni tako samoumevna kot se nam zdi. Razložil bo, zakaj ne ustvarja v nemščini in kaj spoznava na svojih številnih koncertih.

Koroški Slovenec Nikolaj Efendi opozarja, da Evropska unija ni tako samoumevna, kot se nam zdi. Razložil je tudi, zakaj ne ustvarja v nemščini in kaj spoznava na svojih številnih koncertih

Nikolaj Efendi je glasbenik, ki se je pred 12 leti iz Celovca preselil na Dunaj. Koroški Slovenec opozarja, da EU ni tako samoumevna, kot se nam zdi. Razloži, zakaj ne ustvarja v nemščini in kaj spoznava na svojih številnih koncertih. Nikolaj je sicer v gledališko ustvarjanje zašel po naključju, zaradi prijateljice režiserke. “Sem padel v gledališče in se zaljubil. To je nov svet umetnosti. Zelo uživam.”

Nikolaj Efendi zase pravi, da je umetnik. Obožuje ustvarjalno svobodo, piše glasbo in besedila, poje, nastopa in vedno zelo skrbno izbira sodelavce. Kritično spremlja dogajanje okoli sebe, a z zadovoljstvom dodaja, da je Dunaj umetnikom ta hip zelo naklonjeno mesto in tudi za mlade Evropejce, ki se odločijo, da si bodo kruh služili kot umetniki, se mu zdi, da priložnosti ne manjka.

“Če vsega evropskega območja ne vidiš kot več držav, temveč kot ene dolge vožnje z avtobusom, boš tudi našel svoje občinstvo. In tako tudi plačal najemnino.”

Nikolaj Efendi poziva pametne Evropejce, naj se zbudijo.

Anja Hlača Ferjančič