12-kilometrska tematska pot s sedmimi točkami, lokacijami, kjer so posneli najpomembnejše prizore kultnega slovenskega filma

Letos mineva 70 let od nastanka prvega slovenskega zvočnega celovečernega igranega filma Na svoji zemlji režiserja Franceta Štiglica. Večina prizorov po scenariju Cirila Kosmača in njegove novele Očka Orel je bila posneta v Baški grapi.

 

Prikazuje boj partizanov in civilnega prebivalstva na Primorskem za osvoboditev izpod 25-letne italijanske okupacije. Sedemdeseti obletnici so se posvetili tudi v domači Baški grapi, na Grahovem ob Bači, kjer društvo Baška dediščina ta konec tedna pripravlja 13. festival Odmevi dediščine. Po petkovi premieri dokumentarnega filma “Baška grapa – živi spomenik filma” režiserja Slavka Hrena so se včeraj pohodniki podali po tematski poti Na svoji zemlji, osrednja prireditev pa bo danes ob 15. uri.

“Stane, lej jo našo grapo.”

S to kultno izjavo se začenja film Na svoji zemlji, a da bi se povzpeli do točke, kjer je bil prizor posnet, se je treba malo potruditi. Pred nami je namreč 12-kilometrska tematska pot s sedmimi točkami, lokacijami, kjer so posneli najpomembnejše prizore.

Film prikazuje zgodbo od poletja 1943 do maja 1945, ko partizani osvobodijo Trst. Za glasbo avtorja Marjana Kozine je poskrbel orkester Slovenske filharmonije. Za gledališke igralce – Aleksandra Valiča, Štefko Drolc, Staneta Severja, Majdo Potokar, Jožeta Galeta, Andreja Kurenta in številne druge, je bil to prvi nastop v filmu. Zanimiva izkušnja je bila tudi za snemalca Srečka Pavlovčiča in danes 90-letnega Iva Belca, ki je v filmu tudi nastopil, ter scenografa, danes 97-letnega Toneta Mlakarja, in leto mlajšega direktorja fotografije Ivana Marinčka. Na snemanje spominja tudi opus o filmu scenskega fotografa Erminia del Fabbra – več kot 2.000 fotografij, ki jih hranijo v Slovenski kinoteki.

Še vedno imate čas, da se odpravite v Baško grapo, natančneje na Grahovo ob Bači, kjer se ob 15.00 začenja prireditev Poklon slovenskemu filmu, ki bo obogatena z glasbo in pesmimi iz slovenskih filmov. Slavnostni govornik bo Marcel Štefančič. Premiera dokumentarnega filma Filmoljubje: Baška grapa – živi spomenik filma bo na TV Slovenija 24. oktobra.

 

 

 

 

 

 

Mariša Bizjak