Po enem letu bivanja v Izraelu je Matic Kastelec dovolj obvladal jezik, da so mu dovolili študij na hebrejski univerzi. “Zame, vegana, je Izrael meka,” pravi in kot dokaz omenja obisk očeta, sicer zapriseženega mesojedca. “Tako je užival v raznih humusih, falaflih, šakšukah, da je bilo vse, kar je v desetih dneh pojedel mesnega, neka salama, ki jo je s seboj prinesel za izredne okoliščine.” Večino časa sicer preživi v pisarni, kjer piše magisterij o dvesto let starih nemških besedilih. In čeprav sta z ženo v Jeruzalem prišla bolj po naključju, v mestu vztrajata že štiri leta.

Po enem letu bivanja v Izraelu je Matic Kastelec dovolj obvladal jezik, da so mu dovolili študij na hebrejski univerzi

“Zame, vegana, je Izrael meka,” pravi Matic Kastelec in kot dokaz omenja obisk očeta, sicer zapriseženega mesojedca. “Tako je užival v raznih humusih, falaflih, šakšukah, da je bilo vse, kar je v desetih dneh pojedel mesnega, neka salama, ki jo je s seboj prinesel za izredne okoliščine.”

Večino časa sicer preživi v pisarni, kjer piše magisterij o dvesto let starih nemških besedilih. In čeprav sta z ženo v Jeruzalem prišla bolj po naključju, v mestu vztrajata že štiri leta.

“Ta geografija tako imenovane Svete dežele je bila že od nekdaj v meni, mogoče na trenutke celo bolj domača kot geografija Slovenije. Recimo imena krajev, ki imajo v naši zavesti zasidran pomen, denimo Betlehem, Galilejsko morje, Nazaret, Jeruzalem, tu lahko nenadoma obiščeš vse te kraje in mesta. In to lahko deluje precej šokantno, ko se na primer tvoja predstava ne ujema povsem z dejanskostjo, ali pa ker vidiš, da tistemu trpljenju, o katerem beremo v Bibliji izpred tisoč let, ustreza tudi neko današnje trpljenje. Po drugi strani pa se mi zdi, da te ravno to, da ta imena krajev in zgodbe že poznaš, na tak čuden način pomirja, ker se zdi, da so ti domači, da pripadaš na neki način.”

Mitja Peček