Filip Horky je eden izmed redkih mladih čeških novinarjev, ki dobesedno živi svoje sanje. Kot novinar je začel delati že pri 16 letih, zdaj je pri svojih 27 postal urednik zunanje politične redakcije pri češkem spletnem mediju Seznam Zprávy. V svoji karieri se je preizkusil že v vseh medijih in pokrival številne teme in področja tako na Češkem kot v tujini. Zase pravi, da je najprej Evropejec, nato Pražan, šele potem Čeh.

Z njim se je v Pragi pogovarjal Gašper Andrinek.

Mlad češki novinar Filip Horky pravi, da vzhodna Evropa še vedno zaostaja za zahodno, zato bi morali predvsem mladi čim več potovati in prenašati ideje z ene strani Evrope na drugo stran

Filip Horky je eden izmed redkih mladih čeških novinarjev, ki dobesedno živi svoje sanje. Kot novinar je začel delati že pri 16 letih, zdaj je pri svojih 27 postal urednik zunanje politične redakcije pri češkem spletnem mediju Seznam Zprávy. V svoji karieri se je preizkusil že v vseh medijih in pokrival številne teme in področja tako na Češkem kot v tujini. Zase pravi, da je najprej Evropejec, nato Pražan, šele potem Čeh. “Občutim namreč čedalje močnejši nacionalizem, sovražni govor in opažam, kako so Čehi postali zaprt narod. Bojijo se vsega, kar je drugačnega. To so razlogi, zakaj nisem več tako ponosen Čeh, kot sem bil še pred nekaj leti.”

“Češka zastava predstavlja mene, zastava Evropske unije pa predstavlja vrednote, za katere se zavzemam.”

Politiki iz zahodne Evrope in politiki, ki zdaj zasedajo vodilne položaje Evropske unije, ne obravnavajo vzhodne Evrope dovolj resno, še meni Horky in pravi, da ni presenečen, da ljudje na Češkem mislijo, da smo za Junckerja, Merklovo in Makrona – ničvredni: “To je zelo problematično!

Evropska unija in njeni voditelji bi morali v tem hipu še bolj komunicirati z ljudmi iz teh drugih držav. Morali bi jih obiskovati in govoriti z navadnimi državljani. In po drugi strani bi morali tudi novinarji iz teh držav intervjuvati evropske voditelje.

 

Gašper Andrinek