Erika Štular je naša dopisnica iz Bruslja. Z Damjanom Zorcem sta spregovorila o Grexitu, ki se ni zgodil, in o Brexitu, ki naj bi se zgodil kmalu. Iz bruseljskih postajališč nameravajo po dveh letih umakniti oborožene vojake, županja Amsterdama pa je uvedla kazen 140 evrov za uriniranje na javnih prostorih.

Erika Štular pravi, da so si v tem času v parlamentu vsi oddahnili, da se Grexit ni zgodil in Grčija spet postaja ‘normalna’ država. “Pri Brexitu pa je še veliko negotovosti, v zadnjih dneh pa tudi veliko političnih pritiskov.” Bruselj naj bi v prihodnjih mesecih spremenil svojo zunanjo podobo, iz obljudenih mestnih prostorov naj bi umaknili oborožene vojake.

“Po več kot dveh letih je predviden ukrep umika oboroženih vojakov s postajališč v Bruslju. To je puščalo poseben vtis, moji gostje so bili pretreseni, ko so jih na železniški postaji pričakali vojaki s puškami.”

Po tem, ko so v Parizu postavili posebne postaje za uriniranje, pa so se v nizozemski prestolnici težave uriniranja na javnih površinah lotili nekoliko drugače.

“Amsterdam letos pričakuje 18 milijonov turistov in mnogi med njimi so neotesani. Zato je zdaj županja mesta uvedla kazni za uriniranje na ulici, in sicer 140 evrov. Za uživanje alkohola na ulici pa 95 evrov.”

Damjan Zorc