Ekipa študentov petih fakultet Univerze v Ljubljani je po skoraj dveh letih dokončala robotsko jadrnico Iris, ki bo v naslednjem letu začela plovbo po Atlantskem oceanu. Z jadrnico tekmujejo na mednarodnem odprtem tekmovanju “Microtransat Challenge”, katerega cilj je prepluti Atlantik z avtonomnim plovilom.

Ekipa študentov petih fakultet Univerze v Ljubljani je po skoraj dveh letih dokončala robotsko jadrnico Iris, ki bo v naslednjem letu začela avtonomno plovbo po Atlantskem oceanu

Z jadrnico tekmujejo na mednarodnem odprtem tekmovanju “Microtransat Challenge”, katerega cilj je prepluti Atlantik z avtonomnim plovilom.

“Jadrnica mora prepluti pot od severne Francije do Francoske Gvajane avtonomno. Torej brez posadke, računalnik na krovu jadrnice jo mora krmiliti, se izogibati ladjam in neugodnem vremenu ter jo v enem kosu pripeljati do cilja.” – Rok Capuder, vodja Zavoda 404 in pobudnik projekta Microtransat

Študentje so se organizirali v osem tehničnih ekip, vsaka je zadolžena za svoje področje, od PR-ja in marketinga do tehnične izvedbe in načrtovanja poti. Za slednjo je odgovorna ekipa petih meteorologov s fakultete za matematiko in fiziko pod vodstvom Eve Bezeg.

“Pridobili smo neskončno veliko podatkov z Evropskega centra za meteorologijo, saj že samo za en dan iz enega satelita pride 700.000 tisoč podatkov.”

Iris, ki se premika izključno na vetrni pogon in je izdelana iz steklenih in karbonskih vlaken, je med izdelavo dobila sestro dvojčico. Študentje se namreč niso morali odločiti, ali naj sestavijo jadrnico na veterni ali hidravlični pogon, tako da so sestavili kar dve.

“Na pot bosta v roku enega leta, namenjenega testiranju, šli obe, zaenkrat pa tudi še ne vemo, če bosta odšli sočasno.” – Rok Capuder

 

 

 

Matevž Polajnar