Z dr. Andrejo Žele o členkih: parazitih, ki se obešajo na polnopomenske besede in lahko podtalno manipulirajo s sporočilom.

Z dr. Andrejo Žele o členkih: parazitih, ki se obešajo na polnopomenske besede in lahko podtalno manipulirajo s sporočilom

Novo sezono oddaje Jezikanje začenjamo z najmanjšo in najbolj izmuzljivo enoto jezika. Avtorica Slovarja slovenskih členkov dr. Andreja Žele pravi, da so členki besedice, ki izražajo okoliščine vrednotenja. Taki primer so: le, še, že, seveda, kajpada, bognedaj, tudi, torej, skratka ...

"So neke vrste paraziti, ker se obešajo na polnopomenske besede in dejansko parazitirajo, obenem pa podtalno manipulirajo s sporočilom. Mirno jih lahko poimenujemo vzporedna sporočila."

Pogosto se v govoru uporabljajo tudi kot mašila, včasih bi bilo zato bolje utihniti ali premolkniti. Kadar jih nizamo vsepovprek, pa je namen drugačen. "Ko mi kopičimo tovrstne besedice, ki same po sebi niso čisto brez pomena, trošimo čas. Govoril sem, ampak povedal sem skoraj nič ali nič."

Tadej Košmrlj, Uršula Zaletelj