"Razstava Nebeška bitja. Ne človek ne žival nasprotuje vsakršnemu esencializmu, sklicevanju na čisto naravo človeka ali živali; opozarja nas na to, da smo tako ljudje kot živali produkt dolgotrajne zgodovine različnih uporov in pobegov iz danih okoliščin."  –  sokustosinja razstave Zdenka Badovinac.
Nebeška bitja. Ne človek ne žival si lahko v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova ogledate do 4. novembra.

Razstava v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova v Ljubljani

Razstava Nebeška bitja. Ne človek ne žival v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova v Ljubljani se opira na koncept »golega življenja« italijanskega filozofa Giorgia Agambena, pa na ruskega pisatelja Andreja Platonova, ki je pisal o revnem življenju kot tistem pogoju, ki združuje živali in ljudi. Eno od pomembnejših teoretskih izhodišč je tudi knjiga Zgodovina živali sodobne filozofinje Oksane Timofejeve; mimogrede, predgovor k temu njenemu delu je prispeval Slavoj Žižek. Oksana poudarja, da zahodne filozofije in monoteistične religije po večini poudarjajo superiorno moralno vrednost človeka nad živaljo, nekatere nezahodne kulture pa teh razlik med ljudmi in neljudmi ne poznajo, ampak govorijo o skupnostih z lastnimi strategijami skupnega življenja.

“Razstava Nebeška bitja. Ne človek ne žival nasprotuje vsakršnemu esencializmu, sklicevanju na čisto naravo človeka ali živali; opozarja nas na to, da smo tako ljudje kot živali produkt dolgotrajne zgodovine različnih uporov in pobegov iz danih okoliščin.”  –  sokustosinja razstave Zdenka Badovinac.

In 17 umetnikov na razstavi, z deli, ki so nastajala od sredine 60. let do danes, razmišlja o teh vprašanjih vsak na svoj način. Umetniki, ki razstavljajo, so po večini iz naše regije, pa iz Rusije oz. z območja nekdanje Sovjetske zveze in dva z Bližnjega vzhoda oz. iz Libanona. S številnimi so sodelovali že prej, tako da je šlo za spontano in organsko sodelovanje, pravi sokustosinja Bojana Piškur. Od naših umetnikov sodelujejo Tanja Lažetič, Jože Tisnikar, Jure Detela, Marko Pogačnik, Vlado Leben in Maja Smrekar.

Razstavo Nebeška bitja. Ne človek ne žival si lahko v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova ogledate do 4. novembra.

Nataša Štefe