Kraški kamen, njegova lepota in obstojnost sta vse bolj cenjeni, zato ponovno veljavo dobivajo kamnoseške delavnice. Obiskali smo kamnolom Debela griža in Tavčarjeve v Povirju, kjer že več kot četrt stoletja iz surovega sivca klešejo umetnine.

Med velike projekte družinskega podjetja Kamnoseštvo Tavčar vsekakor sodi fasada nemške banke v Milanu

Lepota in obstojnost kraškega kamna sta vse bolj cenjeni, zato vnovično veljavo dobivajo kamnoseške delavnice. V Poletju za podjetje smo obiskali kamnolom Debela griža, v katerem pridobivajo školjkast apnenec sive barve, in Tavčarjeve v Povirju. Tam že več kot četrt stoletja iz njega klešejo umetnine. “Kraševec je že od nekdaj znal prijeti za kladivo in špico in iz tega surovega sivca izklesati umetnine,” pravi Miha Tavčar, ki je zdaj nosilec družinskega podjetja.

“Narava je ena najmočnejših sil, zato moramo biti pri delu v kamnolomu zelo previdni. Na koncu pa smo nagrajeni s čudovitim kamnom, ki ga v delavnici spremenimo v raznorazne končne izdelke.” – Miha Tavčar

Tavčarjevi pa so poleg strank z veliki projekti vselej pripravljeni prisluhniti tudi najmanjšim željam strank, vseeno pa najbolj cenijo naročnike, ki so pripravljeni prisluhniti.

“Najbolj mi je všeč, ko stranke iščejo rešitve prek naših izkušenj, na koncu pa vseeno zadovoljne zapustijo našo delavnico.”
– arhitektka Nika Tavčar

Finančni komentar je prispeval Damjan Kovačič, upravljavec skladov KBM Infond.

 

Nataša Zanuttini