Rok Rozman je kajakaš in borec za divje vode. Z odmevno kajakaško akcijo Balkan Rivers Tour svetu sporoča, kakšni so nameni hidrolobijev na Balkanu

Pred tremi leti je z odmevno kajakaško akcijo Balkan River Tour svetu skušal sporočiti kakšni so nameni hidrolobijev na Balkanu. Zakaj torej ti megalomanski načrti, kako je z gradnjo hidroelektrarn v Sloveniji, kdo mu zaradi gibanja, ki ščiti naravno in kulturno dediščino pred pohlepom kapitala, grozi? "Smo majhni komarji, ki počasi pikamo."

Bolj kot vsaj delna zaustavitev načrtovane gradnje 2700 jezov, Roka Rozmana zanima podiranje jezov v glavah.

"Slovenci smo en poseben narod, ki se je obdržal med norci z vseh strani. Ampak smo tudi veliki jamrači. Vlada pač piči svoje zgodbe, ljudje vidimo stvari veliko bolj realno, verjamem v gibanja! Pravega aktivizma sploh ni več. Ljudje kot družba smo se samocenzurirali. Protest ni nekaj slabega, ni nasilje, je demokracija."

Septembra se s svojo ekipo že tretjič odpravlja s kajakom po rekah, ki jim grozi gradnja malih in velikih hidroelektrarn, čeprav velike potrebe po novi elektriki v tem trenutku ni: "Če danes ugasnemo vse male hidroelektarne, nobena žarnica v Sloveniji ne bo ugasnila!"

Aleš Smrekar