Kot tank se prebijamo skozi vojaško terminologijo, ki je postala del nogometnega žargona. “Iz vojaških izrazov izhajajo osnovni športni termini, kot so obramba, napad, ščit, tudi falanga in nenazadnje strel. Povezav je veliko,” pravi športni radijski kolega, novinar in komentator Luka Petrič. Pri komentiranju nogometne tekme so besedne zveze in metafore tako ustaljene, da se o njihovem izvoru in podobnostih z vojaško terminologijo običajno več sploh ne sprašujemo.

Športni novinar Luka Petrič komentira uporabo vojaške terminologije pri poročanju o spopadu, boju oziroma bitki na nogometni zelenici

Kot tank se prebijamo čez vojaško terminologijo, ki je postala del nogometnega žargona. "Iz vojaških izrazov izhajajo osnovni športni termini, kot so obramba, napad, ščit, tudi falanga in nenazadnje strel. Povezav je veliko," pravi športni radijski kolega, novinar in komentator Luka Petrič.

Pri komentiranju nogometne tekme so besedne zveze in metafore tako ustaljene, da se o njihovem izvoru in podobnostih z vojaško terminologijo običajno več sploh ne sprašujemo.

"Mnogi športi izhajajo iz vadb, ki so bile v osnovi vojaške. Zlasti borilni športi, s katerimi so urili vojake. Tudi mnogi ekipni športi izhajajo iz vojaškega prostora, enote so se učile sodelovati, da so se lahko bolje borile na bojišču."

Razmišljamo o ustreznejših izrazih za bombo v nasprotnikovi mreži, o čustvih igralcev, komentatorjev in navijačev ter o nogometni tekmi, ki ji res lahko rečemo nogometna vojna, saj jo je posredno celo sprožila.

Dobro jutro! S Tadejem sva 'nogometopiteka', zato sprašujeva vas: kateri nogometni izrazi zvenijo najbolj vojaško? ⚽#Jezikanje ob 8.00 @Val202 ?

— Uršula Zaletelj (@UZaletelj) June 15, 2018

Izstrelil projektil proti golu. Zgledajo kot razbita vojska.

— Jernej Makuc (@nejkom) June 15, 2018

Živi zid, obrambna formacija, vezist.

— Darko Mrsic (@DarkoMrso) June 15, 2018

Pazi leđa! No, ni “najbolj” slovenski, a ta mi zvani najbolj militanten...

— Matej Faganel (@mfaganel) June 15, 2018

Tadej Košmrlj, Uršula Zaletelj