Več kot 250 zalitih kleti, uničeni vrtni in njivski nasadi, predvsem pa velikanska materialna škoda. To je izkupiček silovitega neurja, ki je pred desetimi dnevi prizadelo Ptuj z okolico. Toda posledice bi bile veliko manjše, če bi pristojni poskrbeli za učinkovito odvajanje meteornih vod, koncesionarji pa za vzdrževanje vodotokov, menijo domačini. Še več, prepričani so, da odgovorni popuščajo okoljevarstvenikom, ki ne dovolijo košnje vodotokov, in pustijo, da se struge nenadzorovano zaraščajo s travo, grmovjem in celo drevjem, zato je poplavna varnost katastrofalna. Ali imajo domačini prav? So očitki okoljevarstvenikom utemeljeni? Ali so vzdrževalna dela koncesionarja pri vodotokih ustrezna?

Zaraščene struge rek in potokov predstavljajo nevarnost poplavljanja in razlivanja. Tako je bilo tudi nazadnje na Ptuju, ko je voda zalila več kot 250 hiš

Več kot 250 zalitih kleti, uničeni vrtni in njivski nasadi, predvsem pa velikanska materialna škoda. To je izkupiček silovitega neurja, ki je pred desetimi dnevi prizadelo Ptuj z okolico. Toda posledice bi bile veliko manjše, če bi pristojni poskrbeli za učinkovito odvajanje meteornih vod, koncesionarji pa za vzdrževanje vodotokov, menijo domačini. Še več, prepričani so, da odgovorni popuščajo okoljevarstvenikom, ki ne dovolijo košnje vodotokov, in pustijo, da se struge nenadzorovano zaraščajo s travo, grmovjem in celo drevjem, zato je poplavna varnost katastrofalna.

Sogovorniki ugotavljajo, da so nujne sistemske rešitve. Država bi morala končno oblikovati strategijo ravnanja z vodotoki, pri tem pa jasno v naprej zagotoviti finančna sredstva. Zdajšnji način dela, ko praktično nihče ne ve koliko denarja bo sploh namenjeno za vodotoke, vodi v situacijo, ko denarja že lahko zmanjka pri tako osnovnem opravilu, kot je košnja rečne struge.

Danijel Poslek