Andrej Brglez je na strankarske naslove poslal vprašanja s področja prometa.

Andrej Brglez je na strankarske naslove poslal vprašanja s področja prometa

Teme, ki se pojavljajo v predvolilnem obdobju, so si od volitev do volitev podobne. Andrej Brglez ugotavlja, da se vprašanja v zvezi s prometom bolj redko oziroma nikoli ne znajdejo na predvolilnem pladnju. Tako je zdaj že tretjič pred strankarskimi volitvami razposlal na vse stranke vprašalnik na temo prometa, mobilnosti. Kako bi dvignili prometno kulturo, izboljšali infrastrukturo, kako bi uredili kaznovalno politiko, ekološko vprašanje, bi morda uvedli plačevanje cestnine na avtocestah glede na prevožene kilometre … Odzvale so se vse pomembnejše stranke …

BMW i3S

Pred časom smo poročali, da je BMW-jev električni i3 je dobil večjo in zmogljivejšo baterijo, kar je podaljšalo doseg vozila – lahko tudi na skoraj 250 km, a v režimu vožnje, ki omeji hitrost na 90 km/h, in seveda tudi ob neuporabi še kakšnih drugih porabnikov v vozilu. 150 km je realno in brez težav dosegljivih tudi ob dovoljeni avtocestni hitrosti. Enake značilnosti oziroma zmožnosti ima tudi vozilo z oznako i3S.

Kaj prinese tisti dodani S? Na kratko: nekoliko več športnosti – s športnim podvozjem, nekoliko nižjo oddaljenostjo od tal, večjimi kolesi in širšimi blatniki, povečana pa je tudi moč motorja – s 125 na 135 kilovatov, kar pa med vožnjo, čeprav so zmogljivosti nekoliko boljše, če smo odkriti, ne občutimo kaj dosti. Že tudi i3 brez S navduši s kar športnim pospeševanjem, ob tem pa je cenejši za 3700 evrov. Kakor koli, ko govorimo o ceni blizu 40 tisočakov, moramo kljub privlačnemu videzu in bogati opremljenosti električnega BMW-ja ter izjemno prijetnim občutkom med vožnjo ugotoviti, da prav veliko Slovencev še ni pripravljenih (seveda tudi ali pa predvsem v finančnem smislu) na uporabo, še manj pa na lastništvo takega mestnega električnega avtomobila.

Fiat 500

Zdaj pa spomnimo le še na jubilej, namreč v tovarni v Tychyju na Poljskem so pred dnevi izdelali dvomilijontega fiata 500. Legendarni 500 je na voljo v več kot sto državah po svetu in je Fiatov najbolj globalen model. V svojem segmentu je vodilni na trgu v devetih evropskih državah (tudi pri nas), s 60 tisoč prodanimi primerki pa je v prvem letošnjem četrtletju v Evropi dosegel najboljše četrtletje doslej. V zadnjih enajstih letih sta znamki Fiat in Abarth predstavili 30 posebnih različic modela 500. Fiatu 500 gre torej v drugem življenju kar dobro.

 

Janez Martinčič