Tokratna gostja oddaje Evropa osebno je Margarita Ulokina, violinistka, ruska Slovenka

Tokratna gostja oddaje Evropa osebno je Margarita Ulokina, violinistka, ruska Slovenka

Obe sta postali akademsko izobraženi “skripački”, violinistki. Margaritin oče je kot solist sredi devetdesetih gostoval v Zagrebu, kjer so ga opazili kolegi iz Simfoničnega orkestra RTV in ga povabili v Ljubljano. Po posvetu z družino se je odločil, da se v Slovenijo preselijo vsi skupaj. In tako je tudi naša gostja Margarita Ulokina postala, kot zase pravi – ruska Slovenka.

“Oče je kot solist orkestra iz Sankt Peterburga igral v Zagrebu in tam so ga opazili ljudje iz Simfoničnega orkestra RTV Slovenija ter ga povabili v Ljubljano. Z mamo sta se kar hitro odločila, da se preselimo.”

“Mama je pianistka, oče je violinist, sestra prav tako. Kar nekako so pričakovali od mene, da se bom tudi jaz ukvarjala z glasbo. Pri petih letih sem tako dobila svojo prvo violino.”

Medtem, ko je bila naša gostja ob selitvi stara 3 leta in se niti ne spomni, da bi ji bilo zaradi selitve kdaj zelo težko, je bilo za sestro Ingo gotovo drugače, se spominja Margarita. Ob selitvi je bila namreč stara 14 let.

“V družini smo se vedno pogovarjali v ruščini in ko sem koga slišala govoriti rusko, sem vedno to povezala z družino. Zanimiv občutek, ko ti je zaradi jezika blizu nekdo, ki ti sploh ni blizu.”

Tadej Košmrlj