Po izobrazbi je biotehnolog, z učenjem kitajščine pa je začel po naključju, ne da bi s tem načrtoval izboljšanje zaposlitvenih možnosti. A zdaj ugotavlja, da je poznavanje biotehnologije in jezika “posrečena kombinacija”, ki mu je prinesla prednost na trgu in službo. Pri izpostavi slovenskega podjetja skrbi za vpeljevanje tehnologij na kitajski trg. Prvi pogled na Šanghaj pred štirimi leti ga je popolnoma šokiral.

Jezika se Vid Skvarča ne uči zaradi ekonomskih razlogov, ampak zato, ker je kitajščina v njegovo takrat vsakdanje življenje vnesla nekaj povsem nevsakdanjega

Vid Skvarča je po izobrazbi biotehnolog, kitajščino pa se je začel učiti po naključju, ne da bi s tem načrtoval izboljšanje zaposlitvenih možnosti. A zdaj ugotavlja, da je poznavanje biotehnologije in jezika “posrečena kombinacija”, ki mu je prinesla prednost na trgu in službo. Pri izpostavi slovenskega podjetja skrbi za vpeljevanje njihovih tehnologij na kitajski trg.

Pogled na Šanghaj pred štirimi leti ga je popolnoma šokiral. Mesto si je namreč predstavljal kot nekakšno središče za proizvodnjo cenenih izdelkov za Zahod z veliko zastarele tehnologije in revščine. Kmalu je spoznal, kako zelo se je motil.

“Mesto mi je vzelo dih. Gre za eno najbolj razvitih mest na svetu. Tukaj na Kitajskem velja za svetilnik upanja. Veliko mladih pride iz vse države, da bi zagotovili boljšo prihodnost sebi in svojim družinam. In vsi ti ljudje dajo mestu neko neverjetno dinamiko, ki mi tudi izjemno ustreza. Pravzaprav, čeprav je to malo ironično, sem v Šanghaju našel neko svobodo, ki mi je Slovenija ali pa Evropa nista mogli zagotoviti.”

Anja Hlača Ferjančič