Slovenija je na poti, da se pridruži trendu v EU, kjer prihranki v vzajemnih skladih presegajo prihranke v depozitih

Slovenija je na poti, da se pridruži trendu v EU, kjer prihranki v vzajemnih skladih presegajo prihranke v depozitih

Leta 1774 je bil na Nizozemskem ustanovljen prvi vzajemni sklad, ki je združeval večje število vlagateljev, ki so nato investirali v obveznice različnih vlad in bank.  Slovenske družbe za upravljanje investicijskih skladov upravljajo 2,6 milijarde evrov v 100 skladih, po svetu deluje 114.000 skladov, polovica v Evropi. Slovenska gospodinjstva sodijo med najvarčnejša v Evropi, večina prihrankov je v bančnih vlogah.

O varčevanju v skladih, regulaciji, davčni zakonodaji in primerljivosti slovenskega trga z globalnim s Krunom Abramovičem, članom upravnega odbora Združenja družb za upravljanje.

Slovenska gospodinjstva sodijo med najvarčnejša v Evropi, privarčujejo skoraj sedmino svojega razpoložljivega dohodka, po podatkih Eurostata smo na petem mestu. Načini varčevanja pa povsem klasični – bančne vloge.

“Ne bi rekel, da Slovenci ne sprejemamo novih produktov.  V EU so prihranki v vzajemnih skladih presegli prihranke v depozitih in v to smer se pomikamo tudi mi. Smo na poti, da redefiniramo klasično obliko varčevanja.”

 

 

Nataša Zanuttini