Loreen se je širšemu občinstvu prvič predstavila na švedskem Idolu in zasedla četrto mesto. Njena kariera se je nadaljevala na švedskem izboru za Pesem Evrovizije, kjer je ob debiju leta 2011 ostala brez finala. Naslednje leto pa je na omenjenem izboru zmagala z veliko prednostjo! In tako zastopala Švedsko na izboru za Pesem Evrovizije leta 2012 v Azerbajdžanu in zasedla sam vrh. Loreen pravi, da o Evroviziji prej ni nikoli zares razmišljala.

“Rada imam to pesem, nekaj spiritualnega se mi zgodi, ko jo prepevam. Je skoraj tako, kot da bi jo vedno znova zapela prvič, pa vendar jo pojem že šest let"

Vsi tisti, ki smo si jo leta 2012 zapomnili kot spiritualno divje dekle z dolgimi temnimi lasmi ter bosonogo na odru, smo bili nad njeno živo podobo presenečeni. Kratko postriženi svetli lasje, zaradi katerih postane njena temna polt še bolj opazna, samozavestna drža, širok nasmeh, visoke pete in močna energija: “Vedno sem bila taka, vendar je to zanimiv pojav. Videz je iluzija, na podlagi njega sklepamo o notranjosti človeka. Sem zelo duhoven človek, a tudi izraz diva mi je blizu, saj občudujem ženske, ki si upajo, so drzne in se imajo rade. Moj vzor je Grace Jones, ona vse to pooseblja, hkrati pa je spoštljiva do soljudi in to je pomembno.”

Loreen se je širšemu občinstvu prvič predstavila na švedskem Idolu in zasedla četrto mesto. Njena kariera se je nadaljevala na švedskem izboru za Pesem Evrovizije, kjer je ob debiju leta 2011 ostala brez finala. Naslednje leto pa je na omenjenem izboru zmagala z veliko prednostjo! In tako zastopala Švedsko na izboru za Pesem Evrovizije leta 2012 v Azerbajdžanu in zasedla sam vrh. Pravi, da o Evroviziji prej ni nikoli zares razmišljala:

 “Nastopa na Evroviziji nisem načrtovala, še več – tekmovanja nisem niti poznala, saj resnično živim v svojem svetu. Ko pa so mi pokazali skladbo, sem se v njeno melodijo zaljubila. Producent me je prepričeval dva meseca, naj nastopim in na koncu sem popustila.”

34-letna Švedinja ni le izjemna vokalistka, njeno gibanje med nastopi je nekaj posebnega. To je močno zaznamovalo tudi zmagovalno Euphorio, ko je na odru nastopila sama in ga tudi zapolnila. Kot pravi, je šlo za obratno koreografijo: “Če bi se morala naučiti plesnih korakov, bi zato potrebovala eno leto. Seveda sem za evrovizijski nastop imela koreografinjo, ki pa je hitro ugotovila, kako delujem. Spremljala je moje gibanje, ga snemala in iz njega na koncu sestavila najboljše.”

Albumski prvenec Heal je izdala leta 2012. Na drugega z naslovom Ride pa so morali njeni oboževalci čakati pet let: “V glasbenem svetu še vedno prevladujejo moški, seveda je boljše, kljub temu pa je treba še veliko spremeniti. Dolgo časa sem se borila za svoje pravice. Da sem lahko izdala glasbo, ki sem jo želela. Pomembno je, da stojim za svojimi stališči. Celovitost, skladnost, pristnost, poštenost, verodostojnost, sledenje intuiciji … to je zame pomembno. Ne morem pa dopustiti, da mi nekdo drug govori, kaj naj počnem. Ko sem se osvobodila vseh teh pritiskov, sem album posnela v treh tednih!”

 Za vse tiste, ki ste se morda spraševali, zakaj si je zabrila dolge, goste, temne lase, je njen odgovor preprost: "Spopadite se s svojimi strahovi, čas je za spremembo."

 

Neja Jerant