V novi sestavi italijanskega parlamenta je tudi Tržačanka Tatjana Rojc, pred katero je velika naloga osveščanja o tem, kaj slovenstvo v Italiji sploh je.

V novi sestavi italijanskega parlamenta je tudi Tržačanka Tatjana Rojc, pred katero je velika naloga osveščanja o tem, kaj slovenstvo v Italiji sploh je

Italijanski parlament je konec tedna dobil predsednika poslanske zbornice in senata. Tako Luigi di Maio, voditelj Gibanja petih zvezd, kot Matteo Salvini, voditelj Severne lige, zatrjujeta, da povolilna italijanska pogajanja sestavljata dve partiji: prva za izvolitev predsednikov obeh domov parlamenta, druga za sestavo vladne večine. A vendar sta povezani, nanju pa vplivajo še številni drugi dejavniki.

Od leta 1963 se je predstavnikom slovenske manjšine v Italiji na italijanskih volitvah vedno uspelo prebiti v parlament, čeprav jim poslansko mesto v ni zakonsko zagotovljeno. Zdaj je v senat uspelo priti Tržačanki Tatjani Rojc, ki je v Italiji cenjena zaradi svojih literarnih dosežkov, medtem ko političnih izkušenj nima.

Na volitvah s precej zapletenim volilnim sistemom ji je uspelo združiti tradicionalno razdeljene Slovence, ki so jo podprli na volitvah. Zdaj se je znašla pred izzivi, kako posodobiti zaščitni zakon o za Slovence o Italiji, ki ima 17 let, ter kako ohraniti sistemsko financiranje za slovensko manjšino, za katerega je zaslužna njena predhodnica Tamara Blažina.

Gašper Andrinek