Kdo bo v prihodnje zmogel in znal spreminjati skupnosti in organizacije? Katere veščine bodo odločilne? Kje se jih bomo naučili?

Kdo bo v prihodnje zmogel in znal spreminjati skupnosti in organizacije? Katere veščine bodo odločilne? Kje se jih bomo naučili?

Profesorica Lynn Isabella ima preprosto odlične odgovore na zapletena vprašanja. Morda zato, ker je študirala matematiko, zdaj pa je že vrsto let profesorica voditeljstva in organizacijskega vedenja na ameriški poslovni šoli Darden.

“Doštudirala sem matematiko, ker je bilo zame to lahko. Kot pripravnica sem programirala za Appollo 11 in takrat sem spoznala, da sem sicer dobra v matematiki, ampak da do nje ne gojim strasti. Med pripravništvom sem morala pisati dnevnik in beležiti, kaj sem se naučila. Pisala sem le o ljudeh, o tem, kaj sem ob komu spoznala; ne pa o tehničnih rešitvah problemov. Takrat se mi je posvetilo, da je matematika sicer v redu, ampak da so moja strast ljudje.”

Zdaj to udejanja skozi predavanja, mentorstva in svetovanja: “Dandanes si ljudje želijo delati tisto, v čemer uživajo. In le takrat smo lahko dobri. In če bi voditeljem in voditeljicam morala dati kakšen nasvet je to zagotovo: delajte tisto, kar vam prinaša veselje. Delajte stvari, do katerih gojite strast. Tako boste neverjetno motivirani in imeli boste možnost postati uspešen voditelj.”

Podobno razmišlja finalistka mednarodnega izbora za voditeljstvo na področju krožnega gospodarstva mag. Ladeja Godina Košir. Kot pravi, mora biti dober voditelj ali voditeljica radovedna in sposobna prevzeti določena tveganja.

Umetna inteligenca, roboti, navidezna resničnost … Kakšne bodo voditeljice prihodnosti?

“Dober, uspešen voditelj je tisti, ki se poveže z drugimi in je sposoben iz njih in seveda sebe potegniti najboljše. Poznamo različne načine vodenja, različne opredelitve vodenja: najbolj sveža govori o tem, da je vodenje upravljanje z energijo. Po mojem je najboljše, kar lahko voditelj naredi to, da pomaga nekomu drugemu, da postane najboljši pri določeni nalogi.” – mag. Ladeja Godina Košir

Profesorica voditeljstva in organizacijskega vedenja na ameriški poslovni šoli Darden, ki predava tudi na  IEDC-Poslovni šoli Bled, Lynn Isabela je prepričana, da je biti dober voditelj zahtevno, zato ponuja dober nasvet, kako se lotiti vrednotenja svojega dela oz. kdo lahko voditeljem pomaga.

“Pred časom sem sodelovala v programu na Disneyjevem inštitutu v Orlandu. Tam so govorili o tem, da si moraš zaploskati. To sem si sposodila, ko pomagam voditeljem in jim rečem: včasih si morate sami zaploskati. Zavedati se morate, da je to, kar delate, zelo zahtevno in pomembno. Lahko gledate tudi tiste okoli sebe in dobite potrditev, ko vidite, da »cvetijo«…Ko vidite, da jim je uspelo tudi zaradi vašega vodenja. Mislim, da posebej ženske lahko veliko pridobijo od nasvetov drugih žensk. Ko sem sama prevzemala voditeljske naloge, sem spoznala, da mi veliko pomeni povezava z ženskami, ki so že vodile podobne organizacije in so se soočale s podobnimi izzivi.”

Anja Hlača Ferjančič