18. vzporednik je pogovor s poročevalci iz vseh večjih evropskih in nekaterih svetovnih prestolnic. Tokrat se je iz ZDA oglasil Edvard Žitnik.

Amerika je bila te dni obrnjena proti zahodni obali in podelitvi oskarjev v Los Angelesu. Še vedno so bili v ospredju umetni nasmeški, niso pa se pozabila spolna nadlegovanja žensk v industriji in na glavnega storilca Harveyja Weinsteina. V Hollywoodu je prisotna amnezija, ko govorimo o njegovem delu, ki je bilo vrhunsko, a ne opravičuje njegovih gnusnih dejanj.

“Kar nekaj generacij se bo moralo zamenjati, da bodo Harveyja Weinsteina pozabili in da ne bo povezan več s filmsko industrijo.”

Gledanost oskarjev pa je bila kar 20 odstotkov nižja kot lani. Podelitev v nobenem pogledu ni bila presežek.

“Ko sem gledal to predstavo, sem se vprašal, kdo v Sloveniji bi sploh gledal to zadevo, razen po službeni dolžnosti.”

Še vedno pa odmevajo protesti študentov in dijakov iz Floride, ki nasprotujejo orožarskemu lobiju in zahtevajo, da onemogočijo vsakemu posamezniku brez težav pridobiti strelno orožje.

“Treba je omejiti prodajo orožja. Trump ljudem pritrdi, da je treba nekaj storiti, a je to le predstava za medije, saj po nekaj dneh pritisk javnosti popusti in se ne zgodi prav nič.”

Donald Trump je politični oportunist in takoj je zagrabil priložnost za nabiranje političnih točk. Med drugimi je šokiral orožarski lobi, ko je predlagal, da se starostna omejitev za nakup orožja poviša.

Damjan Zorc