18. vzporednik je tokrat poklical Boštjana Anžina v Beograd.

Neznani napadalec oziroma napadalci so v Kosovski Mitrovici zjutraj streljali na vodjo civilne iniciative Svoboda, demokracija, pravičnost, Oliverja Ivanovića, ki je veljal za enega najbolj znanih srbskih politikov na Kosovu. 64-letni Ivanović je takoj umrl.

“Znan je bil po tem, da je bil zelo zmeren politik. Vedno je pozival za dialog med Albanijo in Srbijo. Mnogi so ga cenili tudi za to, ker je bil eden izmed redkih srbskih politikov, ki je tekoče govoril albansko.”

Ivanovića je leta 2016 sodni svet misije Evropske unije na Kosovu Eulex obsodil na devet let zapora zaradi vojnih zločinov nad albanskim prebivalstvom leta 1999. Sodišče je odločilo, da je kriv spodbujanja pobojev civilistov, ki so jih srbske paravojaške sile aprila 1999 zajele v Kosovski Mitrovici. V priporu je preživel dve leti, aprila lani pa so ga izpustili, saj je prizivno sodišče sodbo razveljavilo.

Srbija je v teh dneh praznovala Božič in teden kasneje še pravoslavno novo leto.

“Januar je v Srbiji zelo zanimiv mesec, saj kasnejša praznovanja preprečijo depresiji, da udari takoj po vstopu v novo koledarsko leto.”

 

Damjan Zorc