Moralna dilema: Smemo življenje tehtati z drugim življenjem?

Kako se odločamo, ko smo postavljeni pred moralno dilemo, pri kateri ima vsaka naša odločitev katastrofalne posledice?

foto: Anna Tsimpidi

Kaj bi storili, če bi se znašli v brezizhodnem položaju odločiti se nekoga rešiti, pri tem pa žrtvovati nekoga drugega. Smete izvesti matematični izračun in žrtvovati enega človeka, da bi jih rešili sto? Scenarij, v katerem bi vi imeli takšno odločevalsko moč, je bolj ali manj nemogoč. Vseeno pa nam primeri odgovorov ljudi dajejo jasno sliko, kako bi se odločili in koliko cenimo človeško življenje.

V katerih primerih smo pripravljeni odigrati vlogo v igri in nekoga žrtvovati, kdaj pa se od tega distanciramo, kdaj smo bolj racionalni in kdaj čustveni, kako se spopadamo z moralnimi dilemami in zakaj so te pri odločanju tako trd oreh, smo razpravljali z gostoma: filozofom Mirtom Komelom s Fakultete za družbene vede in nevroznanstvenikom Fieryjem Cushmanom z Univerze Harvard. 

Še eno vprašanje se poraja v tehnološkem svetu – lako se bodo ‘odločali’ samovozeči avtomobili in kdo bo odgovoren v primeru prometne nesreče? Mirt Komel: “Morda na podlagi ‘vrednosti’. Če povprečen državljan zapelje v povprečne ljudi, je eno življenje manj vredno od 15 drugih. Če pa bogataš zavije v 15 beračev, bo morda avto izračunal, da je bogataš več vreden od njih.”