Svetovna prvakinja v šahu na pragu velemojstrstva

Laura Unuk je najprej govorila o turnirju v Montevideu, kjer je zmagala po osmih zaporednih zmagah in tako po Brunu Parmi in Luki Leniču postala tretja Slovenka z naslovom najboljše na svetu

foto: Roman Šipić
Trenira pod vodstvom slovenskega velemojstra Mateja Šebenika: “Naši treningi ne temeljijo na fizični moči, pač pa miselni. Vse delamo na tem, da popravimo napake. To pomeni, da analiziramo moje prejšnje partije, pogledamo, kaj sem naredila narobe in kaj sem naredila dobro. Tako vem, v kakšne pozicije se lahko spuščam. Navadno se trening začne tako, da mi trener pripravi pozicijo, jaz pa moram najti taktiko, rešitev za zmago. To je kot ogrevanje možganov. Potem se lotimo standardnih postavitev, otvoritev ali strateških pozicij, da vem, kako se ob njih odzvati, ko bom nanje naletela na turnirju.”
 
Slovenska prvakinja je postala pri 14 letih in našo državo zastopala na dveh šahovskih olimpijadah. Lani je na olimpijadi v Bakuju igrala na prvi šahovnici, kjer igrajo največje šahovske zvezdnice. Ob tem je povedala:
“Zame to ni bilo breme, ker rada igram šah in mi je zastopati Slovenijo na prvi šahovnici v veselje. Zelo rada pa tudi tekmujem z dobrimi šahisti. Če bi recimo igrala s svetovno prvakinjo, Kitajko Hov Jifan, na prvi deski, sploh ne bi bila živčna, bila bi samo vesela. To mi je v čast, ker so to moje vzornice in bi rada nekoč postala tako dobra, kot so one. Ko sem izvedela, da bom igrala na prvi šahovnici, sem dobila nasmeh na obraz.”
Laura obiskuje 4. letnik športnega oddelka bežigrajske gimnazije. Za zdaj še ne ve, kam jo bo pot popeljala po maturi. Razmišlja o univerzah v ZDA, kjer bi lahko dobila šahovsko štipendijo, morda se bo podala v eno od evropskih držav. Najraje pa bi se poklicno ukvarjala z igranjem šaha. Naslednje mesece jo tako čakajo odločitve, ki so še težje od tistih na šahovnici. Poleg tega bi se rada naučila rusko, pa naredila vozniški izpit …