Evropski parlament, komisija in svet so februaraja sprejeli zadnji dogovor o uporabi tujega mobilnega omrežja v Evropski uniji oziroma o mobilnem gostovanju. Znano je, da bo slednje ukinjeno in se bomo po Evropski uniji kmalu pogovarjali zelo ugodno.

Pred približno 14 dnevi so Evropski parlament, komisija in svet sprejeli zadnji dogovor o uporabi tujega mobilnega omrežja v Evropski uniji oziroma o mobilnem gostovanju. Znano je, da bo slednje ukinjeno in se bomo po Evropski uniji kmalu pogovarjali zelo ugodno. Še ne tako dolgo nazaj, ko se je začela intenzivna uporaba pametnih telefonov in mobilnega interneta, smo lahko zasledili več zgodb ljudi, ki so ali pozabili izklopiti ali pa ne vede uporabljali mobilni internet v tujini.

“S prijatelji smo obiskali koncert v neposredni bližini Hrvaške, kjer je njihov mobilni signal precej intenziven. Mobitel mi je samodejno preklopil na hrvaško omrežje, ob tem pa se mobilni internet ni izklopil. Zgolj v nekaj urah, ne da bi karkoli počel na mobitelu, sem plačal več kot 60 evrov.”

Takšnih zgodb je bilo kasneje vedno manj, saj so tudi pametni telefoni začeli vključevati funkcije, ki so preprečevale podatkovno gostovanje. Pa tudi operaterji so začeli samodejno vključevati limit stroškov v tujini. Zdaj pa smo tik pred tem, da se bomo po celi Evropski uniji res počutili skoraj kot doma.

Zdaj pa smo tik pred tem, da se bomo po celi Evropski uniji res počutili skoraj kot doma.

Visoki stroški mobilnega gostovanja v Evropski uniji naj bi že dolgo motili tudi evropske politike. “Stroški, ki so jih plačevali so bili nenormalno visoki in tako je prišla ta politična ideja, da se stroški izenačijo, da se znižajo cene na notranjem trgu Evropske unije in od ideje do realizacije je trajalo deset let” je pojasnil član sveta za elektronske komunikacije in vodja inštituta Digitas Dušan Caf.

Od junija naprej ceneje

Kaj torej prinaša dogovor, ki so ga dosegli predstavniki evropske komisije, parlamenta in sveta? Caf pove da “prihaja do dramatičnega znižanja cen. Pravilo je zdaj takšno, da lahko med gostovanjem v državah članicah EU uporabljaš isti paket, ki ga imaš doma. S tem da so nekatere omejitve.”

Uporabniki bodo lahko svoje zakupljene količine storitev uporabljali v vseh državah, ki so v Evropski uniji. A kljub temu obstaja nekaj pasti, na katere moramo opozoriti.

Trenutno v Evropski uniji še vedno velja cenik mobilnega gostovanja, kot so se dogovorili lani aprila. Za odhodni klic tako plačamo 5 centov na minuto, sms 2 in 1 megabajt prenosa 5 centov. Letošnji 15. junij pa je datum, ko se bo to spremenilo in bo mobilno gostovanje ukinjeno.

Opozoriti in poudariti velja še to, da to velja zgolj v državah članicah Evropske unije, medtem ko kar nekaj držav v naši bližini, na primer Srbija ter Bosna in Hercegovina še vedno ostajajo v območju, kjer so cene mobilnega gostovanja zelo visoke.

Končuje se torej obdobje, ko smo med potovanjem po Evropski uniji nenehno morali paziti na to s katerim operaterjem se bomo povezali za čim bolj ugodne storitve. Dušan Caf svetuje, da se lahko povežemo s katerimkoli operaterjem.

Gašper Andrinek