Slovenija ima veliko glasbeno nadarjenih ljudi

Prihaja iz manjšega mesta s približno 7000 prebivalci. Od tam je bila tudi Astrid Lindgren, ki je napisala Piko Nogavičko. Samuel Gustavsson pravi, da je v tem kraju res veliko rdečih hiš, ki se pojavijo tudi v pisateljičinih knjigah. A kljub prijetnem mestu je mrzlo Švedsko zamenjal za nekoliko toplejšo Slovenijo, s seboj pa prinesel glasbo.

Slovenija ima veliko nadarjenih ljudi, o tem sem razmišljal na tečaju joge. Tečaj obiskuje približno 25 ljudi, vsi sodelujejo in enoglasno to zveni izjemno kot zbor. Ko sem to poslušal, sem si rekel: “Vav, ljudje so res nadarjeni.” A verjetno je v Sloveniji šolski učni načrt v primerjavi s Švedsko bolj usmerjen v neko znanje, ne pa v razvoj ustvarjalnosti. To je velika škoda za narod, saj tudi zaradi tega veliko ljudi ne najde veselja v glasbi že v zgodnjih letih.

Švedska velja za državo, v kateri ima glasbena vzgoja pri razvoju otroka velik pomen. Tam učence spodbujajo, da so ustvarjalni, ne pa da se le naučijo določene zgodovinske stvari na pamet in poznajo vsakega skladatelja, ne znajo pa sami ustvariti glasbe. Otroke že v zgodnjem otroštvu učijo ustvarjanja svoje glasbe in improvizacije. Morda je tudi zato Švedska tretja v svetu, po Združenih državah in Veliki Britaniji, po številu piscev skladb za svetovne glasbene zvezde. Producent in pisec besedil Max Martin na primer piše komade za Pink, Taylor Swift in Britney Spears.

Poleg tega kdo ne pozna ABBE, ki velja za eno od najpopularnejših glasbenih skupin na svetu, pa Roxette, Ace of Base in seveda The Cardigans. Od didžejev je najbolj poznan Avicii, v indie/popu pa so nam najbolj znani Peter, Bjorn and John in Lykke Li. Na Švedsko se je preselila tudi slovenska pevka Maja Kevc, ki ustvarja z imenom Amaya.