“Stroje skušam počlovečiti”

foto: Osebni arhiv

Je mati treh otrok, poje v pevskem zboru in glasbeni skupini, teče polmaratone in je raziskovalka umetne inteligence ter predavateljica na univerzi v Cambridgu. Vse to je dr. Mateja Jamnik.

“Zanima me predvsem človekovo intuitivno razmišljanje in reševanje problemov. Računalniški sistemi so vedno bolj inteligentni, ampak delujejo povsem drugače kot ljudje. Moj cilj je narediti računalnike, ki bodo razmišljali podobno kot ljudje.”

Kot predavateljica na Cambridgu poučuje najboljše študente na svetu: “Pri nas imamo pač tak rigorozen selekcijski proces, da so sprejeti res najboljši dijaki z vsega sveta. To običajno pomeni, da so zelo motivirani. Ampak so tudi ljudje in predvsem najstniki. Imajo veliko interesov, hobijev, veliko žurirajo in športajo, ob vsem tem pa seveda tudi veliko študirajo.

Raziskovalka umetne inteligence dr. Mateja Jamnik, ki na Otoku živi že 20 let in ima ob službi na univerzi tudi zanimive hobije, najraje poje: Little talks (Of Monsters And Men)

Usklajevanje je v njenem življenju ključnega pomena: “Delam nekako ‘part time’ in grem iz službe malo prej, tako da lahko poberem otroke iz šole ob treh popoldne. Drugače je delovni čas vsaj do pete ure. In ko imaš tri otroke in so tu njihove aktivnosti, potem pa še kuhanje večerje, je urnik res nor in na žalost gre vse na račun spanja.

“Mislim, da je pomembno pri vsem tem usklajevanju petih članov družine tudi vzeti si čas zase.”