Pred drugo četrtfinalno tekmo Belgija-Wales

Država gostiteljica, Francija, bo svojo tekmo četrtfinala proti Islandiji igrala na severu Pariza. Tako kot na prejšnjih dveh evropskih prvenstvih, ki sta ju gostili dve državi, pred osmimi leti Avstrija in Švica ter pred štirimi Poljska in Ukrajina, pa se bo tudi tokrat prav tako več kot le ena reprezentanca počutila, kot da igra doma.

Lille torej ne bo francoski. Le 100 kilometrov ga ločuje od meje z Belgijo. Sprehod po ulicah, predvsem starega dela mesta, daje občutek, kot da je človek nevede že prečkal mejo. Tisto pravo mejo pa bo do tekme načrtno prečkalo ogromno Belgijcev; reprezentanca francoske sosede bo zvečer tu v četrtfinalu igrala z Walesom. Belgijci bodo poskušali svoji reprezentanci pričarati občutek, kot da igra doma. Belgija na tem prvenstvu še ni povsem prepričala. S precej težavami se je prebila iz skupinskega dela, v četrtfinalu pa visoko premagala skromno Madžarsko. Zmaga nad v skupinskem delu sicer izvrstnimi Madžari še ni dovolj, da bi Belgijce uvrščali med favorite za končno zmago, tako da bo 12. igralec izbrancem Marca Wilmotsa prišel še kako prav.

Belgijci so vseeno favoriti, kar po drugi strani ustreza Valižanom. Ti so bili proti Severni Irski pod velikim pritiskom v vlogi favorita, tokrat pa bodo poskušali z reaktivno igro presenetiti nasprotnika, ki ima odlične posameznike, a precej slabšo ekipo. Wales bo imel v Lillu manj podpore navijačev, a ti bodo manjko v številu znali nadoknaditi – doslej na prvenstvu sodijo med najglasnejše. Belgijci bodo potovali v Francijo, Valižani pa, zanimivo, a ne presenetljivo, v Belgijo.

Lille je zaseden, hoteli skorajda nimajo več prostih sob, cene so narasle tudi že na 400 evrov za nočitev, britanske turistične agencije pa so začele iskati alternative, našle pa so jih v bližnji Belgiji. Valižani pa se bodo domače počutili tudi v Lillu, predvsem zaradi tukajšnje kuhinje – ogromno restavracij tu namreč slovi po tem, da ponuja »Le Welsh«.

Zapletena kulinarična etimologija – jed je poimenovana tudi »Welsh rarebit/rabbit« izvira iz prepovedi lovljenja zajcev v Walesu in je namesto tega narejena iz sira. Valižane pa bo v Lille ob hrani in nogometu privabilo tudi odlično pivo, ne manjka niti mikropivovarn, ki so v Združenem kraljestvu prav tako zelo razvite. Zdi se, kot da bodo v petek na Stade Pierre Mauroy vsi igrali doma.

Valižani se bodo ob imenitnem Le Welsh v Lille-u počutili kot doma, več pa ju3 v športni zgodbi na @Val202 #EURO2016 pic.twitter.com/S22jY663dA

— Aljaž Golčer (@AljazGolcer) June 29, 2016

Aljaž Golčer