V zgodovini znanosti o vesolju najdemo presenetljivo malo žensk. Tudi dandanašnji je le na vsakih 9 astronomov 1 astronomka. Prof. dr. Andreja Gomboc je ena takšnih svetlih izjem, ki je svojo poklicno pot posvetila temnemu nebu, še več, rojena Prekmurka, ki predava teoretično astrofiziko na novogoriški univerzi, stanuje v Ljubljani in gostuje na liverpoolskem raziskovalnem inštitutu, se je navdušila nad zloglasnimi črnimi luknjami. "Vesolje me je začelo zanimati v srednji šoli, morda je to povezano tudi z neskončnostjo prekmurske ravnice."

"Žensk v velike observatorije niso spustili vse do 60. let. Če zdaj pomislimo, je to grozljivo."

Njeno področje raziskovanja je nedavno zaznamovalo veliko odkritje. "Gravitacijski valovi so novo okno v vesolje. Dobili bomo nove, dodatne informacije."

Prav pri raziskovanju vesolja se mnogokrat pojavijo pomisleki in stične točke med znanostjo in religijo. Andreja Gomboc razliko vidi predvsem v tem, da znanost nenehno preverja teorije. "Če teorija preverjanja ne zdrži, jo zavrže."

"Vsi znanstveniki bi se morali potruditi, da bi svoja dognanja razložili tudi ljudem, ki se ne ukvarjajo s tem. Več moramo delati na popularizaciji znanosti."

Njeni znanstveni kolegi so precejkrat presenečeni, ko slišijo, da dela na slovenski univerzi. "Če prihajate z ugledne ameriške univerze, vam seveda veliko bolj verjamejo na besedo, kot če prihajate iz Slovenije."

Damjan Zorc