Vroči mikrofon

Zdaj je pravi čas za nakup nepremičnin

FUZINE STOLPNICE ARHITEKTURA
Slovenija, Ljubljana, 02.08.2013, 02. Avgust 2013 Fuzinske stolpnice. Arhitektura, stavbe, stanovanjski objekt, stanovanja, Foto: Ziga Zivulovic jr./Bobo
foto: Bobo

Še preden so zaokrožile analize o tem, da je nastopil čas za nakup nepremičnine, je število sklenjenih poslov na nepremičninskem trgu vztrajno naraščalo. Zadnji podatki kažejo, da se novogradnje še naprej cenijo, močno so padle cene hiš, rabljena stanovanja pa se malenkost dražijo, zlasti v Ljubljani. Analiza Banke Slovenije zaključuje, da so rabljena stanovanja celo podcenjena.

Frano Toš, Interdom: “Stanovanje je treba kupiti takrat, ko ga potrebuješ. Če seveda to zmoreš. Trendi na trgu nepremičnin so pozitivni. S stališča gibanja cen je zdaj pravi čas za nakup nepremičnine.”

Nekoč je veljalo eno pravilo pri nakupu – lokacija nepremičnine! Zdaj naj bi bilo malo drugače – pomembni so lokacija, opremljenost, infrastruktura. “Kupci so osveščeni, vedo, kaj dobijo za svoj denar. Normalno je, da se prodajajo najbolj kvalitetne nepremičnine.” – Jože Murko.

Poraja se torej vprašanje, ali v kratkem sledi pomanjaknje novih stanovanj? Frano Toš: “Novih projektov, ki bi v prodajnem izkupičku omogočali komercialen nakup zemljišča, gradnjo, ni. Na trgu je še nekaj stanovanj, ki se prodajajo pod ceno. Za tako ceno danes ne moremo zgraditi novega stanovanja.”