V sredo

Ko je vreme lepo, postane na tleh malo siten

S Petrom Prevcem prek Bloudkove velikanke

Klemencic v zraku
Matjaž Klemenčič, jadralni zmajar iz Tolmina
foto: Osebni arhiv

Gost oddaje “V sredo” je bil 31-letni jadralni zmajar iz Tolmina Matjaž Klemenčič. Prepoznavnost si je praktično bolj kot s tekmovalnimi dosežki zgradil z nekaterimi adrenalinskimi izzivi, kot je bil kratek pristanek na krilu jadralnega letala nad Bovcem ali skupni polet s skakalcem Petrom Prevcem prek Bloudkove velikanke v Planici. Za zmajarje z veliko znanja ta šport ni nevaren, z izjemo dejstva, da te lahko dobesedno zasvoji.

“Ko je lep dan, ko so pravi oblaki, ko gledaš gor, postaneš na tleh malo siten. Potem ko si v zraku in ko ti uspe lep prelet, čutiš neko zadoščenje, zato bi temu prav lahko rekel tudi droga.”

Lani je nad Bovcem za tri ali štiri sekunde pristal na krilu jadralnega letala, ki ga je upravljal kolega Nejc Faganel.

“Najprej sva se nekaj časa učila, šele nato pa izpeljala idejo na približno 2000 metrih. Jadralno letalo je letelo pri svoji minimalni hitrosti, moj zmaj pa z običajno potovalno hitrostjo. Veliko več težav sem imel z njegovim izpodrinjenim zrakom, kot sem pričakoval, na koncu pa je dotik, dolg tri ali štiri sekunde, zame trajal celo večnost.”

pristanek

S klikom na oddajo pa lahko slišite tudi, kako sta s Petrom Prevcem ujela enako hitrost in višino na 120-metrski Bloudkovi velikanki v Planici.

Matjaz Klemencic, Peter Prevc - Action

Matjaz Klemencic