Gospod Hudournik: "Tukajle bom tudi jaz počival, se grel na soncu, dihal planinski zrak, pil mleko in jedel žgance"

Kratek ovinek z avtoceste, ki vodi iz Kranja proti Jesenicam, pripelje v zavetje mogočnega Stola in v zeleno dolino Završnice. Prebivalci okoliških vasi dolino, ki leži severno od Žirovnice, imenujejo tudi Zavrh.

Dolina je skupaj s potokom in akumulacijskim jezerom Završnica priljubljeno izhodišče za pohodne in kolesarske izlete, športni navdušenci se lahko sprostijo tudi v Rekreacijskem parku Završnica, na obrežju jezera ali ob živahnem potoku pa bo obiskovalec v vročih poletnih dneh našel hlad in mir.

Akumulacijsko jezero, ki je postalo zaščitni znak doline, je bilo včasih del Hidroelektrarne Završnica, prve javne deželne elektrarne. Letos mineva sto let, odkar je sredi vojne vihre prinesla luč v mesta in vasi Zgornje Gorenjske. V 50. letih prejšnjega stoletja je ob Hidroelektrarni Završnica zrasla še Hidroelektrarna Moste in Završnica se je leta 2005 upokojila ter postala tehniški spomenik.

Ob luči, ki jo je prinesla Hidroelektrarna Završnica, sta pisala tudi pisatelja in duhovnika iz okoliških vasi, Janez Jalen in Fran Saleški Finžgar. Njuni rojstni hiši si lahko ogledate med sprehodom po poti kulturne dediščine Žirovnica, skupaj s hišama Matije Čopa in dr. Franceta Prešerna ter z Janševim čebelnjakom.

Finžgarja pa najdete tudi v Završnici. Na Zabreški planini pod Stolom si je postavil kočo z imenom Murka, v dolini Završnice pa počitniško hiško, ki jo je poimenoval Žingarica. Čudovito naravo, življenje na planini in ljudi iz doline je opisal v povesti Gospod Hudournik.

“Tukajle bom tudi jaz počival, se grel na soncu, dihal planinski zrak, pil mleko in jedel žgance.”
Iz Romana Gospod Hudournik Frana Saleškega Finžgarja

Po žgance bo treba v planine, v dolini Završnice so jih zamenjali čevapčiči in bučke, a tu še vedno najdete mir, sonce, svež zrak in odličen nedeljski izlet.

Ana Štravs