Odbita do bita

Norveška ukinja FM-radio

FM je kar 8-krat dražji od DAB

3783363725_1070387e2c_o
foto: Bestfor/Richard

Na Norveškem bodo 11. januarja 2017 začeli ukinjati radijski prenos prek FM. Poteza se zdi logična, saj je FM-prenos kar osemkrat dražji od digitalnega avdioprenosa, DAB, je pa že sprožila številna vprašanja. Kaj namreč to pomeni za poslušalce in za delo na radiu ter kako se bodo razvoju prilagodili v nekaterih drugih, tehnološko manj naprednih državah? Na Digitalradio Norge smo zato poklicali Mari Hagerup. Predvsem nam je zagotovila, da bo prehod na DAB prinesel pestrost in s tem nujno potrebno svežino, ki jo radio v tekmovanju s spletom vsekakor potrebuje.

“Na FM-u imamo zdaj zgolj 5 radijskih postaj, na DAB-u pa že 22. Skupno ima kapacitete za digitalni prenos že 40 radijskih postaj.”
Mari Hagerup

Med zadnjimi se je pred letom in pol mreži pridružil poseben radio, namenjen starejšim poslušalcem, s prilagojeno glasbo in starejšimi, znanimi voditelji, ki bi morda ob posodobitvah in večnem iskanju mladega kadra ostali brez dela.

Kaj pa pri nas, kjer radio še zmeraj največ poslušamo v avtomobilih? “Pomembna je ozaveščenost prodajalcev oziroma serviserjev avtomobilov o tem, da je treba uporabnikom predstaviti možnosti za nadgraditev za digitalno sprejemanje radia v njihovih jeklenih konjičkih. Obstaja namreč zelo veliko tehnoloških možnosti, ki omogočajo to nadgraditev.”