Kje pa vas čevelj žuli

Fracking v Petišovcih razburja domačine

Kdo bo imel največ koristi od slovenskega plina?

zemlja
foto: Amy Youngs

Pretekli teden je v Lendavi potekala javna tribuna Ustavimo fracking v Petišovcih. Pobudniki so zaskrbljeni zaradi postopka izdaje okoljevarstvenega soglasja za novo centralno plinsko postajo v Petišovcih. Ta naj bi predelovala plin, ki bi ga pridobivali s postopki fracking na petišovskem plinskem polju. Javnim ustanovam in vlagateljem vloge med drugim očitajo netransparentno informiranje in zahtevajo sprejetje posebne zakonodaje o frackingu.

Koncesionar za izkoriščanje ogljikovodikov v severozahodni Sloveniji, družba Geoenergo, trenutno plačuje od 30 do 40 tisoč evrov koncesijskih dajatev letno, proizvodnjo pa namerava s treh povečati na 60 do 80 milijonov kubičnih metrov plina. Ob fiksnem delu bo za vsak milijon plačal približno 3.600 evrov.

Direktor družbe Miha Valentinčič pravi, da je zakonodaja na tem področju jasna in stroga ter poudarja razliko med frackingom skrilavcev v ZDA in hidravličnim lomljenjem peščenjaka na petišovskem polju.

Primerjava med ZDA in Petišovci, podatki koncesionarja:

Podatki koncesionarja

V družbi Geoenergo pojasnjujejo, da se nevarnejše snovi, ki se dodajajo vodi, uporabljeni za izvedbo mehanske stimulacije vrtin, v novejših recepturah zamenjujejo z manj nevarnimi. A natančne informacije o teh snoveh, nam niso izdali. Imela naj bi jih rudarska inšpekcija, ki pa nam, kljub drugačnim obljubam, odgovora do začetka oddaje ni poslala.