Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

V studiu:
 
Izbor glasbe:  
0
 
30
30
V ŽIVO
Glasbeni SOS

Priporočamo

Zgodbe Niet 40: To je punk, pi …

Niet še vedno živijo svoje perspektive, čeprav je bilo vmes veliko vijolic, depresije in smrti. 40 let od nastanka skupine ostaja energija, družbene kritičnosti ne zmanjka. V prvem delu radijskega dokumentarca na vajah spoznamo odnose v bendu, se pogovarjamo s sopotniki in sodobniki Nietov, z včasih neverjetnimi anekdotami se spomnimo Primoža Habiča, pokojnega prvega pevca.

Petkova centrifuga Gazi za Gazo

Na volitve se letos podaja blizu 2 milijardi Zemljanov, a največji svetovni praznik demokracije ima grenak priokus. Kitajski predsednik je na Balkan pripeljal leteče taksije, Putin pa na Rdeči trg le en tank. Medtem ko slovenska vlada napoveduje priznanje Palestine, so študentje z zasedbo Fakultete za družbene vede vendarle dokazali, da v njihovih glavah niso samo majske igre in škisove tržnice. Gazi za Gazo ob nasprotovanju nekdanjih osamosvojiteljev vendarle dobivajo tudi podalpske sledi. Evrovizijsko vsegliharstvo pa je znova zamudilo priložnost za imeti jajca.

Popevka tednaLara Baruca in Dua Lipa

Vrteli se bosta dvakrat na dan do naslednjega petka

Tour 202 Jan Polanc: Sproščeni Pogačar preudarno varčuje z močmi

Po šestih etapah kolesarske dirke po Italiji vodilni v skupnem seštevku ostaja Tadej Pogačar. Slovenec za zdaj upravičuje vlogo nespornega favorita. Že na drugi etapi je s svojo prvo zmago na Giru prevzel rožnato majico, ki je ni ogrozil še nihče. Kako je na kolesarski dirki po Italiji voziti v rožnatem, ve tudi Jan Polanc. Do lani pomemben pomočnik prvega kolesarja sveta, po zdravstvenih težavah, ki so skrajšale njegovo kariero, pa športni direktor pri mladi ekipi Emiratov, verjame, da Pogačar na Giru preudarno varčuje z močmi. Nekdanji nosilec rožnate majice na italijanski pentlji pa prav tako verjame, da se Pogačar ne obremenjuje preveč z branjenjem vodstva v skupnem seštevku.

Aktualno 202 Kaktusi in kaktusarji

Najstarejši kaktus, ki ga imamo v Sloveniji, je v zbirki kaktej v Rogaški Slatini, to je kaktus Zvonka Čoha iz leta 1940. Pravi razcvet na področju kaktusov pa so prinesla leta po 1966., ko smo dobili prvo knjigo o njih v slovenščini z naslovom Kakteje, ki jo je napisal France Vardjan. Po nekaj letih smo pri nas dobili tudi Društvo prijateljev kaktusov Slovenije. To je ob 50-letnici delovanja pripravilo razstavo v Botaničnem vrtu v Ljubljani z naslovom Kaktusi in druge sočnice na znamkah sveta, fotografijah in v živo. Razstavo je pripravilo v sodelovanju s Filatelističnim in numizmatičnim klubom Celje ter botaničnim vrtom in na njem predstavilo fotografije trofejnih kaktusov članov, zgodovino društva ter nekaj znamk, na katerih so dobili mesto kaktusi. Kot zanimivost, največ kaktusov je na znamkah držav v katerih kaktusi niso doma.

18. vzporednik Igor Jurič, Bruselj: Druge zaposlitve evroposlancev vzbujajo zaskrbljenost zaradi morebitnega navzkrižja interesov

Kaj se skriva za nedavnim obiskom kitajskega predsednika v Franciji, koliko evropski poslanci zaslužijo poleg svoje redne službe, zakaj je Evropska komisija predlagala ustavitev postopka v skladu 7. členom proti Poljski? Tokrat gremo tja, kamor si želi veliko politikov v tem času – v Bruselj.

Glasba

RH 202 RH 202 in Tim Urbanya | 440 | Calixta

Novosti domačih in tujih ustvarjalcev elektronske glasbe ter enourna mešanica trance in psy-trance ritmov, ki jo prinaša slovenska didžejka Kristina Zimic, umetniško Calixta. 01. The Deepshakerz x Fex (IT) - Deep Ocean 02. SG Lewis & Chloé Caillet - Costa 03. Diplo & Riva Starr ft. Kareen Lomax - Heaven or Not 04. Inner City ft. Steffanie Christi’an - Believe (Gerd Janson Remix) 05. Deep West & Moloko - On My Mind (GUZ Remix) 06. Flashmob & AndThen - This Music 07. Maz (BR) & VXSION - Amana 08. Adam Ten & Rafael - Toys 09. Jamie Jones & Jazzy - We Groovin (Sparrow & Barbossa Remix) 10. Angie Stone - Wish I Didn’t Miss You (Sonny Noto Sunset Remix) 11. Benjamin Shock - Tajrad 12. Skymate - Beautiful Place 13. Dancing Balloon - You Can Lean On Me, I Love You 14. Rich-Mond ft. Hana - Soaring High (Denis Goldin Remix) 15. Gilsons e Lagum - Céu Rosé (Joel & Uros Bosnjak Remix)

Galerija Sega Bodega - Dennis

Vsak paketek male nočne muzike irskega pop eksperimentatorja vsebuje tudi zvrhano mero džezovskih in glitchy, vselej pa tudi veliko 2-stepovske substance. To Sego Bodego in njegove eskapade z jadralsko lahkotnostjo občasno uvršča celo med sončne ambientaliste. Skrivnost Sege Bodega je v izboru in doziranju. Tudi njegov tretji album Dennis zapoveduje podobno (iz)rabo. Sega Bodega bo v tem oziru v izvrstni družbi, kajti nov album Flyšter ima mariborski über hiphop talent YNGFireFly. Prav vse pa velja tudi za (naj res ostane skrivnosten) ACSVG-ja, ki je nakazal nov albumski prelom Cuker III. Paleto novosti bo podprl še Trzinčan Majlo 27. Tik pred svojim prvim nastopom pri nas zapoje tudi ameriški superzvezdniški soul-traper Lil Tjay. Galerija na plano, ta je na nacionalnem FM podstavku državljanom privoščila tudi bednega Drakea in enako bednega Kendricka Lamarja z njunima pocarskima tehnikama oz. razkrojenim besednim spopadom, ki ga je Mito, in to ravno na YGNFireFlyjevi izdaji tam okrog prejšnje olimpijade najbolj simple, najlepše, najbolj decentno in najbolj humorno raztolmačil: “Raperji [betlanje] rabjo, da se ne pozabjo.”

Proti etru, spet ta muzika Neustrašni Kamasi!

Tokrat na obratu ravnokar izdani albumi Fearless Movement gromkih saksofonskih pihanj Kamasija Washingtona, trobentarskega mantranja Gorana Kajfeša in kontabasovske eklektike Rose Brunello. Ob tem še napoved prihajajoči poklon izročilu jamajških godb 70. let saksofonista Nata Birchalla.  01 Ike Noble & The Uptights - It's Bad 02 Rosa Brunello - From The Ground Up  03 Rosa Brunello - Found You In A Maze  04 Kamasi Washington - Lesanu  05 Kamasi Washington - Dream State 06 Goran Kajfeš Tropiques - Prije i posle 07 nat birchall - Lalibela 08 Finn Rees - Expansion  09 Cassie Kinoshi's SEED - Smoke in the Sun

Glasba 202 Rockoteka: Intervju Rod Stewart

Poleg veliko novi pesmi bo osrednja osebnost tokratne Rockoteke Rod Stewart. Devetinsedemdesetletni pevec je glasbeno dejaven že vse od leta 1961. Večina vas ga pozna po njegovih številnih uspešnicah iz sedemdesetih, osemdesetih, devetdesetih: Sailing, The First Cut Is the Deepest, Maggie May, Tonight's the Night, Da Ya Think I'm Sexy, Rhythm of My Heart. Izbrane boste lahko ujeli naslednjo nedeljo, 19. maja, v dvorani Stožice. V pogovoru tudi o njegovem prostem času in načrtih za prihodnje leto. Preostanek oddaje pa bo namenjen novim skladbam Erica Claptona, Davida Gilmourja, Joeja Satrianija in Steva Vaia, skupin Gordi, Divlje jagode in Deep Purple. Za konec boste ujeli še nekaj glasbe od kanadskega blues rock dueta Kevin & JD.

Cederama Lucy Rose – This Ain’t The Way You Go Out

Londonska kantavtorica je zaslovela z nežnimi, raje bolj akustičnimi songi. Lucy Rose je še zlasti znana po romantičnih urbanih prizorih, navdih za njeno liriko so poti po mestu in postanki v očarljivih parkih. Pevka, ki se spremlja s kitaro, je na odru le redko sama, pri tem jo spremljevalna zasedba iz folk ali folk pop okolja praviloma pospremi le do plahega folk rok izraza. Zato toliko bolj preseneča slogovni obrat Lucy Rose, ki zaznamuje njen šesti album. Z materinstvom je avtoričina poezija še veliko bolj suverena in realna. To pa lepo poudari klavirsko voden pop, ki ima po novem tudi precej občasnih džezovskih prvin. Lucy Rose zaradi producenta Kwebsa (sodelavca neosoularja Samphe in pred kratkim še poeta in raperja Loyla Carnerja) na tem čudovitem albumu zveni radoživo, sočno, a tudi, čeprav redko melanholično, skorajda kot simbolna vmesnica med Norah Jones in Brittany Howard.

Notice auto - Departure

Aleš Mačkovšek, Marko Petrič in Zlatko Đogić sestavljajo auto, domači trio, ki vozi v žanrih krautrocka, psihedelične glasbe, surf rocka in garage noisa. Prvenec, ki je izšel v začetku tedna, bodo predstavili 17. maja v Gali Hali.

Jutranji koncert pri Andreju Niet v živo pri Andreju

Bil je maj in vrnili so nas v zlata leta slovenskega punka. Ob praznovanju četrtega desetletja ustvarjanja so v studiu 26 tokrat budnico pripravili legendarni Nieti.

Izštekani Izštekani Kontradikshn

Posavski Kontradikshn so svojevrstna glasbena skupina. Bili so že označeni za eno redkih slovenskih elektrorokovskih atrakcij. Letos so izdali svoj prvi singel v slovenščini, na nastop v oddajo Izštekani pa so pripeljali simfonični orkester Glasbene šole Krško.

Glasba svetov Glasba svetov

Glasba, ki jo le redkokdaj ali nikoli ne zasledite v rednih glasbenih opremah. Še manj verjetno pa je, da jo boste slišali na drugih radijskih postajah.

Na sceni zGodbe generacij

Kompilacija zGodbe generacij zaokroža prerez glasbenega ustvarjanja v Zgornji Vipavski dolini skozi desetletja. Je preplet raznovrstnih idej, slogov in pristopov h glasbenemu izražanju. Ta kalejdoskop je odmev raznovrstnih zgodb, ki so jih ustvarile generacije glasbenic in glasbenikov na Ajdovskem. Kompilacija dopolnjuje in nadgrajuje publikacijo, povezujeta se v celoto. O projektu eden izmed iniciatorjev, Sandi Škvarč.

Glasba 202 ESC pred ESC: Raiven in Baby Lasagna

Evrovizija je tako rekoč pred vrati. Vse se začenja prihodnji teden, 7. maja, ko bo na sporedu prvi polfinalni večer, na katerem se bo za vstopnico v veliki finale Evrosonga potegovala tudi naša predstavnica Raiven. Vsi glasbeniki so že odpotovali v Malmö na Švedsko, v preteklih tednih pa so potovali po Evropi in predstavljali svoje skladbe na tako imenovanih predevrovizijskih dogodkih. Tudi predstavnik Hrvaške, Baby Lasagna, ki se je ustavil tudi pri nas, v Sloveniji.

Jutro

Antikviz Mehika

Pet podatkov o Mehiki, iščemo napačnega!

Globalna vas Barcelona je prehrupna

Po študiju sodobnega plesa v Salzburgu je Uršo Sekirnik ljubezen privedla do Barcelone. Po dobrih desetih letih življenja tam se namerava zdaj preseliti nazaj v rojstni kraj, tj. Škofjo Loko, iz istega razloga, potem ko je v Španiji spoznala svojega novega partnerja, ki je slučajno Slovenec. Poleg tega ima, kot pravi, tudi velemest nasploh po malem dovolj. Predvsem asfalta ter trušča in hrupa, v katerem se je še v svojih post-študentskih letih počutila zelo svobodno in ki jo je še pred nekaj leti močno fasciniral. Danes pogreša predvsem neokrnjeno naravo in za nas tukaj samoumevni vsakodnevni dostop do nje.

Jutranji koncert pri Andreju Niet v živo pri Andreju

Bil je maj in vrnili so nas v zlata leta slovenskega punka. Ob praznovanju četrtega desetletja ustvarjanja so v studiu 26 tokrat budnico pripravili legendarni Nieti.

Jutro 202 Kako si pa ti dobil ime: Diana

Je nekaj, po čemer se razlikujemo. Za številnimi od njih pa se skrivajo zanimive zgodbe. Kako ste pa vi dobili ime? Naša poslušalka Diana ga ni dobila po valižanski princesi Diani, niti po v 70. letih priljubljenem istoimenskem modelu avtomobila. Če imaš zanimivo zgodbo se nam javi na val202@rtvslo.si ali pa na odzivniku na številki 051 202 202.

Jutro 202 Ne čakaj na januar – z redno telovadbo

Tri, štiri, kdaj? V torek ob 8.00 zjutraj! Nova serija oddaj Ne čakaj (na januar). V njej gostimo ljudi, ki so z majhno spremembo na sebi veliko dodali k boljšemu zdravju in počutju. Strokovnjakinji Maja Bresjanac in Lana Blinc pa nam povesta, kako. V prvi epizodi sta z nami upokojenca Miča in Bojan, ki po novem redno telovadita.

Globalna vas Imeti otroka v New Yorku je zelo lepo in zelo težko

Tatjana Trček Pulišič, profesorica in vodja laboratorija na elitni Univerzi Johnsa Hopkinsa v Baltimoru, kjer med drugim raziskuje matične celice, pripoveduje o svoji selitvi v ZDA. Amerika jo je sicer zanimala že od otroštva, dejanski odločitvi za selitev pa je botrovala selitev njenega partnerja (zdaj moža) v New York, kjer je z njim in danes 10-letno hčerko preživela svoja prva leta čez lužo. New York ji kljub nekaterim manj prijetnim vidikom bivanja, kot so ekstremno visoke najemnine in spanje v utesnjujočih garsonjerah, ostaja v toplem spominu.

Jutro 202 Pavza: Matej Černe, brez spanja smo ustvarjalni le en dan

Matej Černe je profesor na ekonomski fakulteti, ki preučuje povezavo med ustvarjalnostjo in spanjem. Govori o ultimativni pavzi, spanju.

Jutro 202 Jerry Seinfeld in serija o ničemer

Leta 1989 se je predvajala prva epizoda legendarne serije Seinfeld. Absurdnost in peripetije vsakdanjega življenja, so osrednje tematike serije, ki sta si jo konec 80-ih let minulega stoletja zamislila Larry David in Jerry Seinfeld, ki ravno te dni praznuje 70 let. Večkrat nagrajena serija se je iz devetdesetih let in malih zaslonov preselila na sodobne pretočne platforme, kjer živi še danes. Odjemalci so ostali oboževalci iz preteklost, a hkrati sitcom vedno znova pritegne novo, mlajše občinstvo. Kaj je skrivnost uspeha, bistvo Seinfelda, ki je postal popkuturni fenomen? Na vprašanja nam je pomagala odgovoriti filmska kritičarka in novinarka kulturnega uredništva na portalu MMC, Ana Jurc.

Antikviz Konji

Pet podatkov o konjih, iščemo napačnega!

Jezikanje Kozarac vatre, šupak cvijeća, pepeljuga …*

*V Jezikanju smo preverjali naše znanje hrvaškega jezika in delili nekatere zabavne jezikovne zdrse ter anekdote. Kako govorimo Slovenci hrvaško in kako Hrvati slovensko?

Globalna vas Zakaj vaš sin nikoli ne vika?

Declan se je rodil v Londonu. Njegov oče je Irec, ki sicer danes živi na Madžarskem, mati pa Slovenka. Kot najstnik se je predvsem na njeno željo, menda pa tudi njegov starejši brat ni bil proti, preselil v Velike Lašče, kjer je preživel večji del svoje mladosti. V intervjuju pripoveduje o prilagajanju na slovensko okolje. Pravi, da so ga vrstniki načeloma zelo lepo sprejeli, je imel pa kljub temu, da je mati z njim od nekdaj govorila slovensko, kar nekaj težav z jezikom: med drugim so jo enkrat iz šole klicali zaradi njegove predrznosti, češ da noče vikati svojih učiteljic, on pa pojma vikanje sploh še ni poznal. Pa tudi: "Če so me vprašali, kako se pišem, sem jim črkoval svoje ime: D-E-C-L-A-N." Danes ima Declan kar štiri državljanstva, zadnjih osem let pa živi in dela v Montrealu. V njegovem dolgoročnem načrtu je vrnitev v Slovenijo, saj pri sebi z vsakim pretečenim letom bivanja v Kanadi opaža, da mu negovanje vezi z domovino vse več pomeni. O pomembnosti občutka pripadnosti matični kulturi (to je, kot zatrjuje, zanj kljub številnim konkurentkam slovenska) se je menda veliko naučil tudi z opazovanjem socialne bede avtohtonih kanadskih ljudstev, ki po njegovem "propadajo" predvsem po zaslugi dejstva, da skozi dolgoletne boje s kolonialnimi hegemoni niso uspeli ohraniti svojih kultur.

Aktualno

Petkova centrifuga Gazi za Gazo

Na volitve se letos podaja blizu 2 milijardi Zemljanov, a največji svetovni praznik demokracije ima grenak priokus. Kitajski predsednik je na Balkan pripeljal leteče taksije, Putin pa na Rdeči trg le en tank. Medtem ko slovenska vlada napoveduje priznanje Palestine, so študentje z zasedbo Fakultete za družbene vede vendarle dokazali, da v njihovih glavah niso samo majske igre in škisove tržnice. Gazi za Gazo ob nasprotovanju nekdanjih osamosvojiteljev vendarle dobivajo tudi podalpske sledi. Evrovizijsko vsegliharstvo pa je znova zamudilo priložnost za imeti jajca.

18. vzporednik Igor Jurič, Bruselj: Druge zaposlitve evroposlancev vzbujajo zaskrbljenost zaradi morebitnega navzkrižja interesov

Kaj se skriva za nedavnim obiskom kitajskega predsednika v Franciji, koliko evropski poslanci zaslužijo poleg svoje redne službe, zakaj je Evropska komisija predlagala ustavitev postopka v skladu 7. členom proti Poljski? Tokrat gremo tja, kamor si želi veliko politikov v tem času – v Bruselj.

Aktualno 202 Kaktusi in kaktusarji

Najstarejši kaktus, ki ga imamo v Sloveniji, je v zbirki kaktej v Rogaški Slatini, to je kaktus Zvonka Čoha iz leta 1940. Pravi razcvet na področju kaktusov pa so prinesla leta po 1966., ko smo dobili prvo knjigo o njih v slovenščini z naslovom Kakteje, ki jo je napisal France Vardjan. Po nekaj letih smo pri nas dobili tudi Društvo prijateljev kaktusov Slovenije. To je ob 50-letnici delovanja pripravilo razstavo v Botaničnem vrtu v Ljubljani z naslovom Kaktusi in druge sočnice na znamkah sveta, fotografijah in v živo. Razstavo je pripravilo v sodelovanju s Filatelističnim in numizmatičnim klubom Celje ter botaničnim vrtom in na njem predstavilo fotografije trofejnih kaktusov članov, zgodovino društva ter nekaj znamk, na katerih so dobili mesto kaktusi. Kot zanimivost, največ kaktusov je na znamkah držav v katerih kaktusi niso doma.

Proti etru Matevž Granda, arhitekt in umetniški direktor revije Outsider

Gost oddaje proti etru spet ta dež je umetniški direktor revije Outsider Matevž Granda, ki se kot arhitekt navdušuje gradnji z zbito zemljo, eno najbolj arhaičnih tehnik, kar jih človeštvo pozna, ki pa je vse bolj prisotna v sodobni arhitekturi. Marsikje po svetu in tudi v Sloveniji izvajajo posebne izobraževalne delavnice, saj postaja gradnja z zemljo vse pomembnejša. Revija Outsider je lani organizirala mednarodno delavnico Arhitektura in zemlja, ki je privabila izredno zanimanje mladih iz vseh koncev sveta. Med drugim so raziskovali različne možnosti, ki jih omogoča že preprost vogalni zidni modul. Matevž Granda se je pred kratkim pridružil odpravi v Egipt , ki je pod okriljem Filozofske fakultete obiskala kraje, kjer je arhitekt Milan Kovač deloval v 80.letih z različnimi predlogi, kako ohranit eno najstarejših dediščin na svetu.

Frekvenca X Prevare v znanosti: Od superjunaka do lažnivca

Ranga Dias z ameriške univerze Rochester je leta 2020 zaslovel, potem ko je v reviji Nature poročal o prvem superprevodniku pri sobni temperaturi. To je bil velikanski uspeh, eden izmed svetih gralov moderne fizike, ki je Diasu na široko odprl pot do Nobelove nagrade, svetu pa do učinkovitejše prihodnosti z manj izgubami energije. A danes vemo, da je za njegovim domnevnim odkritjem prevara in vrsta goljufij. Poneverbe podatkov v znanosti postajajo vse pogostejše, dodatno skrb vnaša sivo polje umetne inteligence, ki namesto znanstvenikov lahko piše tudi članke. Kako je z integriteto v znanosti, kako lahko vemo, kaj je res in kdo zavaja?

Avtomobilsko prometne minute Kitajska s ciljem: postati prvi proizvajalec avtomobilov na svetu

Pri nas so avtomobilski saloni praktično preživeti, povsem drugače pa je na Kitajskem. Tam je avtomobilski val neverjetno velik, praktično čez noč je nastalo preko sto avtomobilskih znamk, proizvodne številke gredo v milijone. Da so avtomobili na pohodu, dokazuje tudi nedavni avtomobilski salon v Pekingu, ki si ga je v desetih dneh ogledalo skoraj 900 tisoč obiskovalcev, videli pa so kar 117 svetovnih premier in 278 električnih in plug-in hibridnih vozil.

Zgodbe Niet 40: To je punk, pi …

Niet še vedno živijo svoje perspektive, čeprav je bilo vmes veliko vijolic, depresije in smrti. 40 let od nastanka skupine ostaja energija, družbene kritičnosti ne zmanjka. V prvem delu radijskega dokumentarca na vajah spoznamo odnose v bendu, se pogovarjamo s sopotniki in sodobniki Nietov, z včasih neverjetnimi anekdotami se spomnimo Primoža Habiča, pokojnega prvega pevca.

Vroči mikrofon Slika ni samo naložba, naložba je, da jo gledaš

Lahko bi se vprašali kako je mogoče, da neko umetniško delo v tujini doseže vrednost več kot 150 milijonov evrov, kot na primer slika Marilyn Monroe, ki jo je ustvaril Andy Warhol in so zanjo leta 2022 iztržili več kot 176 milijonov evrov. Največji trg zbirateljev je ameriški, zelo močna je Kitajska, med evropskimi so to Francija, Nemčija, Italija, Anglija. Močni umetniški trgi so torej tisti, ki imajo v ozadju močno ekonomijo. Pri nas umetniških slik, za katere bi iztržili sedemmestni znesek, ni. V Sloveniji so po tržni vrednosti v vrhu dela slikarja in grafika Zorana Mušiča, pa tudi naših impresionistov Groharja, Jakopiča in Jame. Tisti, ki se odločijo podati v ta, predvsem "drag šport", pa morajo biti zelo pozorni. Na trgu, predvsem na spletu, so tudi ponaredki saj tam kjer je povpraševanje, je tudi ponarejanje, pa naj gre za umetniška dela, drage kamne ali hrano.

Botrstvo Pripomočki na maturi: Diskriminacija ali samo togo upoštevanje zakona?

Dijakinje in dijaki so letošnji spomladanski izpitni rok včeraj odprli z esejem pri slovenščini, sledi pa še dober mesec in pol reševanja maturitetnih pol. Že tako zelo stresno obdobje pa je še nekoliko stresnejše za tiste, ki jim konvencionalni okvir mature ni pisan na kožo: tako imenovani zrelostni izpit bi namreč uspešneje reševali s prilagoditvami, kot so uporaba barvnih folij, posebnih LOOP slušalk, ki blažijo motnjo pozornosti, in podobnega. Gre za vizualno majhne predmete, ki pa lahko znatno zmanjšajo vrzel diskriminacije.

Evropa osebno Lili Simon: Violinistka, ki bo prvič volila

Lili Simon je 19-letna violinistka iz Budimpešte. Madžarsko ima rada, a ni preveč zadovoljna z vzdušjem v državi. Želi si sprememb, odpravlja se na študij v tujino, a bi se rada vrnila v domovino in kaj konkretnega spremenila. Na evropskih volitvah bo sploh prvič imela volilno pravico. Verjame v aktivno državljanstvo.

Zapisi iz močvirja Simbolna in pomenska analiza evrovizijskega tedna

Malo čudno je, da v tednu, ko praznujemo delo, nihče ne dela. Vsi pa prepevamo; v naslednjem tednu, ko praznujemo Evrovizijo, pa vsi delamo in nihče ne poje.

Jezikanje

Jezikanje

302 epizod

Kozarac vatre, šupak cvijeća, pepeljuga …*

17 min

Veverica in veveriček ter ris in risa

11 min

Tadej Grum: Tako kot videči z zaslona, slepi berejo z vrstice

14 min

Branje otroku je dejanje in dajanje ljubezni

16 min

Kako pravilno štejemo? Od petih jabolk do troslojnega papirja

14 min

100. obletnica rojstva Ivana Minattija

10 min

Šport 202

Naval na šport Rokomet in hokej na ledu

Slovenski rokometaši so v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2025 v Kopru gostili Švico, s katero se bodo vnovič pomerili v nedeljo. Na Češkem, v Pragi in Ostravi, pa se bo danes začelo svetovno prvenstvo elitne skupine v hokeju na ledu.

Tour 202 Jan Polanc: Sproščeni Pogačar preudarno varčuje z močmi

Po šestih etapah kolesarske dirke po Italiji vodilni v skupnem seštevku ostaja Tadej Pogačar. Slovenec za zdaj upravičuje vlogo nespornega favorita. Že na drugi etapi je s svojo prvo zmago na Giru prevzel rožnato majico, ki je ni ogrozil še nihče. Kako je na kolesarski dirki po Italiji voziti v rožnatem, ve tudi Jan Polanc. Do lani pomemben pomočnik prvega kolesarja sveta, po zdravstvenih težavah, ki so skrajšale njegovo kariero, pa športni direktor pri mladi ekipi Emiratov, verjame, da Pogačar na Giru preudarno varčuje z močmi. Nekdanji nosilec rožnate majice na italijanski pentlji pa prav tako verjame, da se Pogačar ne obremenjuje preveč z branjenjem vodstva v skupnem seštevku.

Naval na šport Rokomet in hokej na ledu

Slovenski rokometaši so v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2025 v Kopru gostili Švico, s katero se bodo vnovič pomerili v nedeljo. Na Češkem, v Pragi in Ostravi, pa se bo danes začelo svetovno prvenstvo elitne skupine v hokeju na ledu.

Športna zgodba Rokometne kvalifikacije za svetovno prvenstvo

Slovenski rokometaši lovijo uvrstitev na svetovno prvenstvo 2025. Zadnjo prepreko v kvalifikacijah predstavlja reprezentanca Švice, s katero se bo Slovenija po včerajšnji tekmi v Kopru vnovič pomerila v nedeljo.

Naval na šport Kolesarstvo, rokomet in kajak na mirnih vodah

V kraju Rapolano Terme se je končala šesta etapa kolesarske dirke po Italiji, zadnja pred jutrišnjo posamično vožnjo na čas. Slovenske rokometaše v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo čaka tekma proti Švici. V koprski dvorani Bonifika bo Slovenija nastopila v okrnjeni zasedbi, v oddaji pa se posvetimo še izidom olimpijskih kvalifikacij kajakašev in kanuistov na mirnih vodah.

Naval na šport Nogomet, kolesarstvo in kajak na mirnih vodah

V nogometni ligi prvakov sta znana oba finalista, ki se bosta 1. junija na Wembleyju v Londonu pomerila za najprestižnejšo lovoriko v klubskem nogometu. Na Madžarskem se nadaljujejo olimpijske kvalifikacije kajakašev in kanuistov na mirnih vodah, medtem ko kolesarje na dirki po Italiji čaka nova razgibana etapa.

Športna zgodba Kajak na mirnih vodah

V Szegedu v teh dneh potekajo olimpijske kvalifikacije kanuistov in kajakašev na mirnih vodah. Slovenija ima na Madžarskem močne adute predvsem v sprinterskih preizkušnjah.

V sredo Žoga je okrogla: Adam Gnezda Čerin

V oddaji ponujamo najnovejšo epizodo nogometnega podkasta Žoga je okrogla. Ekipa ustvarjalcev se je v Grčiji oglasila pri reprezentantu Adamu Gnezdi Čerinu, igralcu atenskega Panathinaikosa. Idrijčan je v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo edini odigral vse minute slovenske reprezentance. Z Luko Petričem in Markom Cirmanom se je pogovarjal o prihajajočem Euru v Nemčiji, kjer je igral pred leti, a mu okolje ni ustrezalo tako dobro kot grško.

Naval na šport Kolesarstvo in kajak na mirnih vodah

Po dveh ravninskih etapah se kolesarska dirka po Italiji nadaljuje z bolj razgibanimi etapami v Toskani. V popoldanskih športnih minutah podrobneje o razpletu 5. etape in olimpijskih kvalifikacijah kajakašev in kanuistov na mirnih vodah.

Naval na šport Nogometna liga prvakov in Mednarodna smučarska zveza

V najelitnejšem nogometnem klubskem tekmovanju bo nocoj znan še drugi finalist. Real Madrid bo na stadionu Santiago Bernabeu gostil Bayern. Ob nogometu se posvetimo še Mednarodni smučarski zvezi in njenim delovnim skupinam, ki se v Portorožu pripravljajo na prihodnjo sezono tekmovanj na snegu.

Športna zgodba Mednarodna smučarska zveza

V Portorožu v teh dneh potekajo delovne skupine Mednarodne smučarske zveze, ki v letošnjem letu praznuje stoletnico delovanja.

Najnovejše

RH 202 RH 202 in Tim Urbanya | 440 | Calixta

Novosti domačih in tujih ustvarjalcev elektronske glasbe ter enourna mešanica trance in psy-trance ritmov, ki jo prinaša slovenska didžejka Kristina Zimic, umetniško Calixta. 01. The Deepshakerz x Fex (IT) - Deep Ocean 02. SG Lewis & Chloé Caillet - Costa 03. Diplo & Riva Starr ft. Kareen Lomax - Heaven or Not 04. Inner City ft. Steffanie Christi’an - Believe (Gerd Janson Remix) 05. Deep West & Moloko - On My Mind (GUZ Remix) 06. Flashmob & AndThen - This Music 07. Maz (BR) & VXSION - Amana 08. Adam Ten & Rafael - Toys 09. Jamie Jones & Jazzy - We Groovin (Sparrow & Barbossa Remix) 10. Angie Stone - Wish I Didn’t Miss You (Sonny Noto Sunset Remix) 11. Benjamin Shock - Tajrad 12. Skymate - Beautiful Place 13. Dancing Balloon - You Can Lean On Me, I Love You 14. Rich-Mond ft. Hana - Soaring High (Denis Goldin Remix) 15. Gilsons e Lagum - Céu Rosé (Joel & Uros Bosnjak Remix)

Galerija Sega Bodega - Dennis

Vsak paketek male nočne muzike irskega pop eksperimentatorja vsebuje tudi zvrhano mero džezovskih in glitchy, vselej pa tudi veliko 2-stepovske substance. To Sego Bodego in njegove eskapade z jadralsko lahkotnostjo občasno uvršča celo med sončne ambientaliste. Skrivnost Sege Bodega je v izboru in doziranju. Tudi njegov tretji album Dennis zapoveduje podobno (iz)rabo. Sega Bodega bo v tem oziru v izvrstni družbi, kajti nov album Flyšter ima mariborski über hiphop talent YNGFireFly. Prav vse pa velja tudi za (naj res ostane skrivnosten) ACSVG-ja, ki je nakazal nov albumski prelom Cuker III. Paleto novosti bo podprl še Trzinčan Majlo 27. Tik pred svojim prvim nastopom pri nas zapoje tudi ameriški superzvezdniški soul-traper Lil Tjay. Galerija na plano, ta je na nacionalnem FM podstavku državljanom privoščila tudi bednega Drakea in enako bednega Kendricka Lamarja z njunima pocarskima tehnikama oz. razkrojenim besednim spopadom, ki ga je Mito, in to ravno na YGNFireFlyjevi izdaji tam okrog prejšnje olimpijade najbolj simple, najlepše, najbolj decentno in najbolj humorno raztolmačil: “Raperji [betlanje] rabjo, da se ne pozabjo.”

Radijski dnevnik Vlada in sindikati javnega sektorja napovedali pospešitev pogajanj o plačnem sistemu.

Pogajanja med vlado in sindikati javnega sektorja o plačnem sistemu bodo odslej potekala hitreje. Ključne točke stebrnih pogajanj naj bi uskladili že v prihodnjih dveh tednih. Kot pravi finančni minister Klemen Boštjančič, je treba postaviti temelje za obravnavo tem, ki so jih doslej načrtno puščali odprte. Osrednja točka današnjega srečanja je bila sicer uskladitev plač direktorjev in funkcionarjev. Ostali poudarki oddaje: - Generalna skupščina OZN znova pozvala k sprejetju Palestine v organizacijo. - Poljska vlada ukrepa proti nepravilnostim prejšnje, konservativne oblasti. - Pogačar nepremagljiv na kronometru v Italiji, Čeh pa na diamantni ligi v Dohi.

Naval na šport Rokomet in hokej na ledu

Slovenski rokometaši so v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2025 v Kopru gostili Švico, s katero se bodo vnovič pomerili v nedeljo. Na Češkem, v Pragi in Ostravi, pa se bo danes začelo svetovno prvenstvo elitne skupine v hokeju na ledu.

Petkova centrifuga Gazi za Gazo

Na volitve se letos podaja blizu 2 milijardi Zemljanov, a največji svetovni praznik demokracije ima grenak priokus. Kitajski predsednik je na Balkan pripeljal leteče taksije, Putin pa na Rdeči trg le en tank. Medtem ko slovenska vlada napoveduje priznanje Palestine, so študentje z zasedbo Fakultete za družbene vede vendarle dokazali, da v njihovih glavah niso samo majske igre in škisove tržnice. Gazi za Gazo ob nasprotovanju nekdanjih osamosvojiteljev vendarle dobivajo tudi podalpske sledi. Evrovizijsko vsegliharstvo pa je znova zamudilo priložnost za imeti jajca.

Dogodki in odmevi Vlada in sindikati javnega sektorja znova za mizo o odpravi plačnih nesorazmerij

Vlada je na krovnih pogajanjih o novem plačnem sistemu v javnem sektorju sindikatom danes predstavila predlog odprave plačnih nesorazmerij za direktorje in funkcionarje, tudi za sodnike. Ti so sicer zavrnili vladni predlog interventnega zakona, ki bi delno uredil njihov slabši plačni položaj. Po besedah ministra za finance je predlog zakona še vedno v medresorskem usklajevanju. Druge teme: - Mladi zdravniki po sestanku z ministrstvom nezadovoljni z možnostmi izboljšanja razmer v zdravstvu - Izraelska vojska s tanki zasedla glavno prometnico v Rafi. Rusija začela kopensko ofenzivo v ukrajinski regiji Harkov - Na Pot ob žici - v spomin na osvoboditev Ljubljane po okupaciji - se je danes podalo več kot 16 tisoč 500 osnovnošolcev in dijakov

Danes do 13:00 Vlada in sindikati javnega sektorja znova za skupno mizo

Pogajalci vlade in sindikatov javnega sektorja po skoraj mesecu dni nadaljujejo krovna pogajanja o prenovi plačnega sistema. Vladna stran naj bi po neuradnih informacijah v svojem predlogu uvrstitve plač direktorjev in funkcionarjev - tudi sodnikov - te v povprečju zvišala za 40 odstotkov. Andrej Ekart iz posvetovalne skupine za izboljšanje plačnega položaja sodnikov je sicer vladni interventni zakon za uskladitev plač sodnikov z ustavno odločbo ocenil kot nespoštljiv. Drugi poudarki oddaje: - Mladi zdravniki sestanek s pristojno ministrico označili za neuspešnega - Izrael z nadzorom mejnih prehodov hromi dobavo pomoči v Gazo, opozarjajo v Združenih narodih - 18-letniki iz petih prekmurskih občin na tradicionalni naborniški prireditvi v Beltincih

Tour 202 Jan Polanc: Sproščeni Pogačar preudarno varčuje z močmi

Po šestih etapah kolesarske dirke po Italiji vodilni v skupnem seštevku ostaja Tadej Pogačar. Slovenec za zdaj upravičuje vlogo nespornega favorita. Že na drugi etapi je s svojo prvo zmago na Giru prevzel rožnato majico, ki je ni ogrozil še nihče. Kako je na kolesarski dirki po Italiji voziti v rožnatem, ve tudi Jan Polanc. Do lani pomemben pomočnik prvega kolesarja sveta, po zdravstvenih težavah, ki so skrajšale njegovo kariero, pa športni direktor pri mladi ekipi Emiratov, verjame, da Pogačar na Giru preudarno varčuje z močmi. Nekdanji nosilec rožnate majice na italijanski pentlji pa prav tako verjame, da se Pogačar ne obremenjuje preveč z branjenjem vodstva v skupnem seštevku.

18. vzporednik Igor Jurič, Bruselj: Druge zaposlitve evroposlancev vzbujajo zaskrbljenost zaradi morebitnega navzkrižja interesov

Kaj se skriva za nedavnim obiskom kitajskega predsednika v Franciji, koliko evropski poslanci zaslužijo poleg svoje redne službe, zakaj je Evropska komisija predlagala ustavitev postopka v skladu 7. členom proti Poljski? Tokrat gremo tja, kamor si želi veliko politikov v tem času – v Bruselj.

Aktualno 202 Kaktusi in kaktusarji

Najstarejši kaktus, ki ga imamo v Sloveniji, je v zbirki kaktej v Rogaški Slatini, to je kaktus Zvonka Čoha iz leta 1940. Pravi razcvet na področju kaktusov pa so prinesla leta po 1966., ko smo dobili prvo knjigo o njih v slovenščini z naslovom Kakteje, ki jo je napisal France Vardjan. Po nekaj letih smo pri nas dobili tudi Društvo prijateljev kaktusov Slovenije. To je ob 50-letnici delovanja pripravilo razstavo v Botaničnem vrtu v Ljubljani z naslovom Kaktusi in druge sočnice na znamkah sveta, fotografijah in v živo. Razstavo je pripravilo v sodelovanju s Filatelističnim in numizmatičnim klubom Celje ter botaničnim vrtom in na njem predstavilo fotografije trofejnih kaktusov članov, zgodovino društva ter nekaj znamk, na katerih so dobili mesto kaktusi. Kot zanimivost, največ kaktusov je na znamkah držav v katerih kaktusi niso doma.

Naval na šport Rokomet in hokej na ledu

Slovenski rokometaši so v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2025 v Kopru gostili Švico, s katero se bodo vnovič pomerili v nedeljo. Na Češkem, v Pragi in Ostravi, pa se bo danes začelo svetovno prvenstvo elitne skupine v hokeju na ledu.

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt