Naj Tinkara Kovač poje v angleščini ali slovenščini?

Varuh odgovarja na pripombe poslušalcev

Lado Ambrožič, varuh pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija

foto: MMC RTVSLO

Na letošnji Evroviziji bo Tinkara Kovač, ki si je s skladbo Spet – Round and Round na Emi zagotovila vozovnico za Köbenhavn, 8. maja nastopila predzadnja, štirinajsta. Vnovič pa je kar nekaj vprašanj o tem ali je izbor tujega jezika boljša izbira od slovenščine prispelo na različne naslove, med drugim tudi na Varuha pravic poslušalcev in gledalcev RTV Slovenija Lada Ambrožiča.

Gospodarji lutk

foto: normanack

Velike so težave, ki jih ima z Rusijo in Ukrajino EU ter mednarodna skupnost v celoti. Z odzivi se obnaša svojim lastnim frustracijam primerno, simbolni ukrepi zgolj za nekatere posameznike pa res ne kažejo na resno retoriko.

In, ko zaradi nepomembnih načel politike ljudje postanejo ujetniki svoje volje, takrat se težave pravzaprav šele začno.

Ženske v pregovorno moških poklicih

foto: Bobo

Obrazci predpisanih socialnih vlog in vedenjski vzorci, ki ženskam (kot tudi moškim) še vedno pripisujejo le določena stereotipna poslanstva, so lahko pravzaprav tudi priložnost pri gradnji kariere v tehničnih poklicih – a le za tiste, ki so se omenjenim navadam družbe pripravljeni upreti.

V Petkovi izvidnici smo predstavili tri ženske s pregovorno moškimi poklici.

Policistka Stanislava Zupanc, zase pravi, da ni “tipična policistka” in da bi z ljudmi najraje sodelovala “v pozitivnih okoliščinah”.
Vse pa vendarle niso take.

Kdaj pa kdaj pride do kakih šovinističnih izpadov ljudi, s katerimi delajo naše sogovornice. “Nekoč sem ustavila na napačnem postajališču in tik preden so se vrata avtobusa zaprla, sem slišala 10-letnega fanta reči: ‘Saj se vam vidi, da ste ženska’,” se spominja Irenka Štefančič, ena izmed šestih voznic Ljubljanskega potniškega prometa.

Elektroinženirka dr. Emilija Stojmenova s Fakultete za elektrotehniko je med drugim spregovorila o svoji izkušnji iz študentskih let, ko so jo kot edino študentko elektrotehnike profesorji ob razlagi novi snovi vztrajno spraševali, ali razume snov in se na podlagi odgovora tudi hitro odločili, da potemtakem snov razumejo tudi vsi njeni sošolci. Tako je bilo vse dotlej, dokler niso dognali, da je Emilija pravzaprav najboljša študentka v razredu.

Slovo Madibe

foto: Flickr

Včeraj je v 96. letu starosti po dolgi bolezni umrl Nelson Mandela, legendarni borec proti apartheidu in prvi predsednik nove mavrične Južne Afrike. Mandelo so poleti v bolnišnico sprejeli zaradi pljučne okužbe, nato pa se je njegovo zdravstveno stanje slabšalo. Nelson Mandela oz. Madiba, kot ga po njegovem klanskem imenu poznajo vsi Južnoafričani, je bil ena najpomembnejših in najvplivnejših osebnosti 20. stoletja in človek, ki je temeljito zaznamoval svoj čas.

O njegovem življenju in delu  Tomaž Gerden:

Naši ministri zmorejo?

Minister Tomaž Gantar v odstopu

foto: Bobo

Predaja na celi črti ali kako ministri dvigajo roke nad vsemogočnimi lobiji? Minister za zdravje ne more izpeljati sprememb, ki bi zagotovile uspešen zdravstveni sistem.

(več …)

Službe mladim! Z investicijami, ne (le) subvencijami

Foto: Bobo

Foto: Bobo

Mladi poudarjajo, da je k reševanju problema njihove brezposelnosti potrebno pristopati celostno in dolgoročno.

Že to, da je od 1. novembra delodajalec, ki za nedoločen čas zaposli mlado brezposelno osebo, v celoti oproščen plačila prispevkov za socialno varnost, je ukrep v pravo smer, so prepričani. (več …)

Simbioza med generacijami bo rešila prihodnost

V projektu Simbioz@ mladi o računalniških veščinah poučujejo starejše. Foto: Simbioza.eu

V projektu Simbioz@ mladi o računalniških veščinah poučujejo starejše. Foto: Simbioza.eu

Simbioza med generacijami, v tednu, ko se starejši učijo od mlajših in spoznavajo osnove računalništva in mobilne telefonije, je v obeh smereh postregla s številnimi novimi izkušnjami.

Simbiozo smo seveda preverili tudi konkretno. Na terenu.

(več …)