Priljubljeno izhodišče za številne pohodnike ter cilj za zagrizene kolesarje in predvsem motoriste

Mangartsko sedlo, do katerega vodi 12 kilometrov dolga cesta, zgrajena pred skoraj 80 leti, je priljubljeno izhodišče za številne pohodnike ter cilj za zagrizene kolesarje in predvsem motoriste. Zadnji trije kilometri te najvišje ceste pri nas, ki je tudi poligon za snemanje zlasti avtomobilističnih oglasov, pa so skoraj pet let uradno neprevozni. Zaradi skalnega podora novembra 2012 namreč pod vrhom velja popolna zapora, česar pa večina obiskovalcev ne upošteva. Država zdaj upa, da bo v naslednjih dveh letih na nevarnem odseku zgradila nadomestno cesto na novi trasi.

Če želite do Mangartskega sedla iz  osrednje Slovenije, bo vsaj trenutno zagotovo najboljša odločitev, da se do Bovškega zapeljete mimo Kranjske Gore in Trbiža ter nato nadaljujete čez prelaz Predel. Nedeljski izlet lahko tako začnete že tik pod Predelom pri ostankih trdnjave in mogočnem kipu leva, postavljenega v spomin na bitko med Napoleonovimi vojaki in avstrijskimi branilci, za nazaj pa si lahko spočijete in osvežite pri Rabeljskem jezeru. Če pridete z druge strani, iz Nove Gorice, Idrije ali čez Vršič boste morda zaradi številnih del na cesti trenutno izgubili nekoliko več živcev, bo pa seveda, ko bodo ta končana, vožnja še toliko prijetnejša.

Če boste torej tvegali in preštevali, koliko je bilo zelenih in koliko rdečih, se na poti velja ustaviti že pri trdnjavi Kluže. Od tega najožjega prehoda iz Posočja proti Koroški se začne cesta rahlo vzpenjati proti idilični vasici Log pod Mangartom, od koder nas loči le še nekaj strmih ovinkov do viadukta Predel s 128-metrskim, najdaljšim razponom loka v Alpah. Zgradili so ga po uničujočem zemeljskem plazu leta 2000, katerega posledice boste lahko opazovali, ko boste zavili desno in se začeli vzpenjati na Mangartsko sedlo. 12-kilometrska cesta do tja je zagotovo na spisku želja vsakega pravega kolesarja, ta najvišja cesta pri nas pa je – ne brez razloga – tudi zvezda v motorističnih vodnikih in forumih.

Mariša Bizjak