Zaradi bolnikov, ki krvne komponente nujno potrebujejo, in posegov, pri katerih je potrebna transfuzija krvi, bodo še naprej potekali odvzemi krvi, tudi krvodajalske akcije. Za več informacij je Andreja Gradišar poklicala dr. Polonco Mali, vodjo Centra za izbor dajalcev in zbiranje krvi na Zavodu Republike Slovenije za transfuzijsko medicino.

Krvodajalske akcije potekajo po urniku, varnostni ukrepi so poostreni

Odvzemi krvi bodo zaradi bolnikov, ki nujno potrebujejo krvne komponente, tudi v nadalje potrebni, sporočajo z Zavoda Republike Slovenije za transfuzijsko medicino. Krvodajalske akcije zaenkrat večinoma potekajo po urnikih, nekatere so bile tudi že preložene. Transfuzijska služba je uvedla dodatne zaščitne ukrepe. Odvzem je varen tako za krvodajalce kot tiste, ki bodo kri prejeli, zagotavlja dr. Polonca Mali, vodja Centra za izbor dajalcev in zbiranje krvi na Zavodu za transfuzijsko medicino:

“Vse, ki so v zadnjem času potovali zunaj Slovenije, bomo odklonili. Prav tako, če so bili v stiku z nekom, ki je zbolel. Zagotavljamo ustrezne higienske pogoje, prosimo krvodajalce, da se prerazporedijo tekom odvzemnih ur, uvedli smo dodatno kontrolno točko, na kateri jih povprašamo o zdravju in potovanjih ter kontaktih, še pred vstopom na krvodajalsko akcijo.”

Varni so tudi tisti, ki so ali bodo kri prejeli, pravi sogovornica:

“Ravno zaradi posebnih meril za krvodajalce, pogojev, ki jih mora krvodajalec izpolnjevati ter meril in ukrepov, da odvzem poteka z zdravim osebjem. Po trenutno znanih podatkih je kri varna, saj korona virus ni tipično prenosljiva bolezen.”

Andreja Gradišar