Z izjavami otrok, staršev in psihoterapevta smo spomnili na pomen skupnih doživetij, ki jih otrokom in družinam omogoča akcija Čarobna zima.

Lepi trenutki, preživeti z družino in prijatelji, pomagajo pri premagovanju težav in stisk. Akcija "Čarobna zima" otrokom iz Botrstva omogoča, da jih doživijo skupaj s svojimi bližnjimi

Z novo akcijo projekta Botrstvo Čarobna zima želijo otrokom iz projekta Botrstvo omogočiti predvsem zimska doživetja: ob pomoči doniranih sredstev bodo otroci lahko obiskali gledališke igre, operne, baletne ali kinematografske predstave, obiskali kopališča, odšli na sankanje in drsanje ali pa bodo zimska doživetja izkusili na različnih izletih. »Kot otrok sem si tako želela, da bi jih lahko obiskovala, pa nismo imeli denarja. Obe s sestro sva morali prenehati plesati, nikamor nisva šli. Za svoje otroke si želim, da bi lahko šli skupaj na prireditve, hčerka ima zelo rada glasbo, skupaj bi odšli na kakšno predstavo, drsanje … Stara sta 10 in 12 let in še nikoli nista stala na smučeh in če bi lahko, bi jima letos rada podarila prav to izkušnjo, da bi vsaj enkrat smučala,« v solzah opiše brezposelna mama, ki sama preživlja otroka.

Želja otrok po darilih, igračah, materialnih stvareh je seveda v prazničnem obdobju povsem normalna stvar. Celotna družba je usmerjena tako, da darila štejejo in da se – odrasli in otroci – primerjamo predvsem po materialnem. Toda vsej družbeni sprejemljivosti materializma navkljub magister družinske terapije in spremljevalec otrok na letovanjih in družinskih koncih tedna projekta Botrstvo Andrej Omulec opozarja, da ima želja po igrači pri otroku pogosto drugačno sporočilo:

“Otrok si v resnici ne želi toliko igrač, kot si želi, da bi se nekdo z njim igral, naj bodo to starši, sorojenec, kdo od bližnjih. Želja po igrači je pogosto le način, kako nam sporoča, da si želi biti z nami in da potrebuje čas, ko smo skupaj z njim.”

“Zato so tudi obiskovanje prireditev, izleti, športne dejavnosti priložnost, da skupaj ustvarimo prijetna doživetja, da otroci svoje starše doživijo tudi v lepih trenutkih zunaj doma in ne le v stiskah, ki polnijo vsakdanje življenje. Prijetni občutki, spomini na skupne trenutke jim bodo v pomoč, ko bo treba premagati tudi težke trenutke, saj otroci prek prijetnih doživetij dobijo upanje, da za dežjem vselej posije tudi sonce,” je prepričan Omulec.

In otrok, ki potrebujejo tako pozitivno izkušnjo in spodbudo, je veliko, njihovih želja pa tudi:
“Rad bi šel na bovling, ker že zelo dolgo nisem bil in bi rad šel z mami in očijem, bratom, dvema sestrama in z babi!”
“Živim z bratcem in z mamico in si za te praznike želim na drsanje, ker še nikoli nisem drsala.”
“Imam očija, mami brata in sestro, ful rad bi šel v Atlantis, ker še nikoli nisem bil tam, pa tudi ne v nobenih toplicah.”
“Božično-novoletne praznike bi preživel v kinu, ker še nisem bil velikokrat v kinu!”
“Jaz pa zelo rada pojem in si močno želim, da bi z družino lahko obiskala opero, ker tam še nikoli nisem bila.”

Sodelovanje v akciji Čarobna zima je zelo preprosto: na spletni strani www.carobnazima.si lahko darujete poljuben znesek in izberete, za katero zimsko dejavnost ali prireditev jo želite podariti. Ob tem lahko prejmete tudi posebej oblikovalno voščilnico, s katero lahko svojim bližnjim sporočite, da ste namesto nakupa daril zanje znesek darovali za to, da bo vsaj za kakšnega otroka iz Botrstva zima čarobnejša. V znesek, namenjen za doživetja Čarobne zime, pa bodo prištete vse SMS-donacije z geslom BOTER5, ki jih boste do začetka januarja poslali na številko 1919. Hvala vsem za pomoč otrokom v stiski.

Jana Vidic