Ob široki ponudbi vozil se je na trgu razvila tudi zelo konkurenčna ponudba različnih načinov financiranja nakupa. Potrošniki se torej hitro znajdejo v precepu, za katero od možnosti se odločiti, saj jih je med seboj težko primerjati, ker pogosto skrivajo tudi številne pasti. Ob zgodbi poslušalca, ki mu avtohiša ni hotela odobriti nakupa avtomobila z gotovino, se Žulji ozirajo po kritičnih točkah lizingov in kreditov, ki lahko kupca pripeljejo tudi do zelo negativnih izidov.

Pri odločanju o načinu financiranja potrošniki ne razmišljajo dovolj o svojih pravicah po nakupu, hkrati pa se lahko ob finančnih težavah znajdejo v pravno zapleteni situaciji.

Predstavljajte si hipotetično situacijo: v žepu ali pač na bančnem računu imate dovolj denarja za nakup avtomobila, ki ste ga izbrali. A ko pridete v avtomobilski salon in želite ta avto tudi kupiti, vam trgovec pove, da ga lahko po taki ceni dobite le na lizing.

Taka je zgodba našega poslušalca Miha. Ob široki ponudbi vozil se je na trgu razvila tudi zelo konkurenčna ponudba različnih načinov financiranja nakupa. Potrošniki se torej hitro znajdejo v precepu, za katero od možnosti se odločiti, saj jih je med seboj težko primerjati, ker pogosto skrivajo tudi številne pasti.

Leta 2016 je bilo v Sloveniji na področju lizinga premičnin sklenjenih za milijardo evrov poslov: 42 odstotkov za nova osebna vozila, 20 odstotkov za rabljena, dobra četrtina za komercialna vozila, ostalo predstavljajo plovila, gradbena mehanizacija in industrijska oprema. Lizing premičnin postaja vse bolj dostopen, tako so denimo lani kar 50 odstotkov vseh novo registriranih vozil v Sloveniji prodali s finančnim lizingom.

Finančni svetovalec Miha Gumilar: “Kupci se odločajo za lizing, čeprav si ga ne morejo privoščiti. Najcenejše je varčevanje vnaprej.”

Lizing kupec praviloma lahko dobi hitreje, pogosto kar v eni uri, medtem ko mora na kredit počakati dan ali dva. Pri Zvezi potrošnikov opažajo, da je nakupov avtomobilov v zadnjem letu več in da se je povečala tudi ponudba financiranja.

Boštjan Krisper, ZPS: “Ponudbe financiranja so kompleksne in težko primerljive. V pogodbah lahko čakajo tudi neprijetna presenečenja.”

Pri odločanju o načinu financiranja potrošniki ne razmišljajo dovolj o svojih pravicah po nakupu, hkrati pa se lahko ob finančnih težavah znajdejo v pravno zapleteni situaciji.

Marko Zaman, predsednik Zbornice upraviteljev: “Lizingodajalec je lastnik predmeta in terjatve. Kupec pa nima ničesar, če zaide v težave.”

Jan Grilc, Rok Kužel