“Ej, ti, ja, ti, tebe mislim! A spadaš v večino, v tistih šestdeset odstotkov, ki ne vedo, da lahko pol odstotka (oziroma za tiste, ki pijete, pet promilov) svoje dohodnine date nekomu po lastni izbiri? Da ne gre ves denar v skupno davčno malho, ampak lahko rečete ‘delež tega, kar sem prislužil, pa da dobijo točno ti’?”

Izpolnjeni obrazci morajo na vaš pristojni davčni urad prispeti še letos

“Ej, ti, ja, ti, tebe mislim! A spadaš v večino, v tistih šestdeset odstotkov, ki ne vedo, da lahko pol odstotka (oziroma za tiste, ki pijete, pet promilov) svoje dohodnine daste nekomu po lastni izbiri? Da ne gre ves denar v skupno davčno malho, ampak lahko rečete ‘delež tega, kar sem prislužil, pa da dobijo točno ti’?”

To pa so lahko  gasilska društva, kulturna društva, športna društva, kdor koli. “Jaz  že, odkar vem za to možnost, dajem svojega pol odstotka ZPM Ljubljana Moste Polje, ki vodi projekt Botrstvo,” poziv na družabnih omrežjih začenja Boštjan Gorenc Pižama, komik, prevajalec, pisatelj, med drugim pa tudi dolgoletni podpornik projekta Botrstvo.

Njegov poziv  je namenjen vsem tistim, ki bodo letos plačali dohodnino, a še niso  izkoristili zakonske možnosti, da lahko pol odstotka ali »nulapet« dohodnine namenijo kateri koli od več kot 5000 priznanih nevladnih organizacij. Čeprav zakonodaja to omogoča od leta 2007, so v  Centru nevladnih organizacij CNVOS ugotovili, da več kot polovica dohodninskih zavezancev tega drobca dohodnine ne nameni nikomur. Podatek je presenetil tudi njih, priznava direktor Goran Forbici, predvsem zato, ker to pomeni res veliko denarja: “Pet milijonov evrov ostaja nerazporejenih, kar pomeni 13.000 dodatnih botrstev, 15.000 prehranskih paketov, skoraj 10.000 otrok bi lahko peljali na počitnice,” našteva argumente pobudnik akcije, ki je bliskovito zaokrožila po spletu in privabila podpornike tudi med znanimi posamezniki in skupinami. Ob Pižami so dohodninske zavezance k namenitvi dohodnine med drugim pozvali Modrijani, Small Tokk, Gušti, Jadranka Juras, člani Katalene, Mi2, Mladinskega gledališča in Kina Šiška, Dejan Zavec, bloger Roni Kordiš …

Postopek je preprost, na spletni strani www.dobrodelen.si izberete organizacijo, ki ji želite nameniti ta delček dohodnine, izpolnite obrazec in ga pošljite na davčno upravo, ki je odvisna od stalnega prebivališča davčnega zavezanca. Svojo željo lahko izrazite z elektronskim obrazcem in elektronskim podpisom na portalu e-davki.

Tudi delovanje Botrstva lahko podprete z 0,5 odstotka dohodnine. TUKAJ.

Tudi če ste se prejšnja leta morda že odločili za kakšno od nevladnih organizacij, pa bi zdaj delček dohodnine želeli nameniti kateri drugi, je postopek enak.

Časa za odločitev, ki bi kateri od več kot 5000 nevladnih organizacij zagotovila že delček dohodnine letnika 2016, je še malo, kot pravočasno prispeli štejejo namreč le tisti obrazci, ki bodo na vašo davčno upravo prispeli še letos.

Jana Vidic