Sredi Evropskega tedna programiranja bo Odbita pogledala na domače znanje. Študenti in profesorji na ljubljanski Fakulteti za računalnštvo in informatiko so razvili programe Code Q, ki pomaga pri učenju programiranja in analizira napake, ki se dogajajo študentom ob učenju programskih jezikov. Za kaj vse ga bodo lahko uporabljali v prihodnosti?

Sredi Evropskega tedna programiranja je Odbita pogledala na domače znanje. Študenti in profesorji na ljubljanski Fakulteti za računalnštvo in informatiko so razvili programe Code Q, ki pomaga pri učenju programiranja in analizira napake, ki se dogajajo študentom ob učenju programskih jezikov.

Namenjen je torej začetnikom v določenem programskem jeziku, vodi jih skozi prve korake. A kako program naučiti učenja? Ne gre za filozofijo, ampak baze podatkov. V praksi to deluje tako, da učenec dobiva vnaprej pripravljene naloge in namige. Program začne uporabljati umetno inteligenco šele, ko učenec zaide v težave.

“Program se na podlagi podatkov o pogostih napakah, ki jih zbira med uporabo, priuči predlagati enostavne rešitve.” – Timotej Lazar, glavni programer Code Q

S programom se lahko za zdaj učite programskih jezikov Prolog in Python, v prihodnosti bodo dodali še kakšnega. Dostopen je brezplačno prek spleta.

Do leta 2020 bo v Evropski uniji kar 900.000 programerjev premalo, opozarja Evropska komisija. Tudi to je eden izmed razlogov za Evropski teden programiranja, ki naj bi spodbudil predvsem mlade k učenju programskih jezikov. 

Jan Grilc