V 18. vzporednik se oglaša berlinska dopisnica Polona Fijavž.

Včeraj je bil v Nemčiji praznik – 3. oktobra je namreč obletnica združitve Nemčije, ko se je končal proces,  začet s padcem berlinskega zidu 9. novembra 1989. Združitev je po 26 letih končana. Ali so pričakovanja izpolnjena? “Razlike se manjšajo, a ostajajo.” Obstaja prepričanje, da je vzhodni del države bolj nestrpen kot zahodni, sploh pri vprašanju migracij, ki so že nekaj časa osrednja tema.

“V vzhodnem delu je štirikrat več napadov kot v zahodnem. Želijo si, da vse ostane, kot je bilo, brez sprememb, brez migrantov.”

V petek je nemški zvezni statistični urad objavil podatke o številu tujcev, ki so v državi prebivali konec leta 2015. Po teh podatkih ima Nemčija rekordno število tujcev – 17 milijonov, kar je skoraj 5 odstotkov več kot leta 2014, ali drugače: tujci sestavljajo že več kot petino nemškega prebivalstva in v to statistiko so zajeti tudi Slovenci. V Nemčiji je konec lanskega leta živelo 27.222 ali  za en Koper Slovencev.

Polona Fijavž pa ne poroča samo iz države, kjer živi, ampak tudi iz sosednje Poljske. Tam imajo že zdaj precej konzervativen zakon o pravicah žensk pri odločanju o rojstvih, zdaj pa ga želi vlada še zaostriti. Proti temu so včeraj protestirali v več kot 60 mestih po državi.

“Proteste na Poljskem organizirajo vsak mesec. Včeraj je bilo drugače le to, da je bilo na cestah ogromno mladih ljudi.”

Miha Švalj