Včeraj se je v Beogradu začel teden LGBT, ki bo dosegel vrhunec v nedeljo s parado ponosa. “Pravijo, da ni tolikšnih napetosti, da bi grozila odpoved (spomin na 90. leta, ko so udeležence pričakale pesti in kamenje). Medtem se je za skupnost LGTB veliko spremenilo, kot pravijo, so tisti, ki so takrat vodili upor proti gejem, danes navzven zelo proevropski, ampak dela je še ogromno.

“Zanimivo je, da je v novi vladi prvič javno deklarirana homoseksualka, ministrica za javno upravo, ki je že na začetku vse razložila, da ne bo potem težav.” – Boštjan Anžin

Srbi so se ob zadnjem begunskem valu zelo izkazali in pokazali veliko solidarnost. Naš premier je včeraj povedal, da bodo slovenske meje nepropustno zaprte za prebežnike, kaj takega pa Srbi, Makedonci in drugi težko rečejo in še težje naredijo.

Migranti so spet zelo aktualni – cela balkanska pot, Grčija je polna, Bolgarija se polni (ker je meje z njo za ilegalne migrante zaprla Srbija) in zida ograjo proti Turčiji, še najraje bi se ogradili tudi od Grčije, ker prebežniki prihajajo od tam; čez makedonsko mejo je težje priti, saj jo varujejo tudi evropski policisti. Madžarska napoveduje še drugo ograjo, danes pa je luksemburški zunanji minister celo predlagal, naj Madžarsko kar vržejo iz EU zaradi njenega nehumanega odnosa do beguncev. Ampak Orban že dolgo ni več osamljen.

Trenutno najbolj odmevna tema v Srbiji pa je racija, v kateri so prijeli 123 ljudi, osumljenih za tihotapljenje 303 kilogramov kokaina, 96 kilogramov marihuane, 106 kilogramov hašiša, petih kilogramov ectasyja, štirih kilogramov amfetaminov, sedmih laboratorijev za narkotike in tudi orožja. Vse skupaj je vredno okoli 20 milijonov. Preiskave so potekale več kot eno leto, eden od prijetih pa je živel v Nemčiji. Vodja skupine naj bi bil 33-letnik, ki je tudi vodja ene od beograjskih nogometnih navijaških skupin. Policija je z racijo zadala hud udarec organiziranim kartelom.

Miha Švalj