V zadnjih mesecih se je na Val 202 obrnilo več poslušalcev, ki garancije pri popravilu telefona ne morejo uveljaviti, skupni imenovalec pri velikem delu teh pa je: “Aparat je bil v stiku s tekočino. Garancijsko popravilo ni možno”.

Kako delujejo indikatorji vlage? Se obarvajo tudi, če uporabljamo telefon v deževnem vremenu ali mora naprava pasti v vodo, da se aktivira? Ali je ta indikator le priročni izgovor serviserjev, da jim aparata ni treba brezplačno popraviti? O tem s pooblaščenimi serviserji, sodnim izvedencem za področje telekomunikacij ter predstavnikoma Zveze potrošnikov Slovenije in Tržnega inšpektorata.

‘Aparat je bil v stiku s tekočino. Garancijsko popravilo ni možno.’

– to je stavek, ki ga je v spremnem dopisu iz različnih pooblaščenih servisov dobilo kar nekaj poslušalcev, ki garancije pri popravilu telefona ne morejo uveljaviti zaradi domnevnega vdora vode v aparat

Je obarvan indikator vlage v napravah res edino merilo, ali smo upravičeni do garancijskega popravila? Kako delujejo indikatorji vlage? Se obarvajo tudi, če uporabljamo telefon v deževnem vremenu ali mora naprava pasti v vodo, da se aktivira? Ali je ta indikator le priročni izgovor serviserjev, da jim aparata ni treba brezplačno popraviti?

Vprašanja povezana z ugotavljanjem vdora vode in priznavanjem garancije smo poslali na štiri pooblaščene servise za štiri najbolj prodajane znamke telefonov.

Z Vama servisa, ki je pooblaščen serviser za naprave LG so nam poslali pisen odgovor v katerem pišejo, da nam podatkov o tem, koliko garancijskih zahtevkov z obarvanim indikatorjem vode obravnavajo, zaradi varovanja poslovne tajnosti ne morejo dati, trdijo pa, da jih je manj kot 1% vseh.

Mobilni aparat ni vodotesna naprava, ravno tako ni mišljena za uporabo kot tako imenovana zunanja naprava, zato vedno obstaja nevarnost sika s tekočino. To se lahko zgodi, če uporabljamo telefon v dežju, če  postavimo telefon na mokro površino ali celo če telefon odnesemo iz zelo toplega prostora na zelo mrzel kraj, pri čemer se naredi kondenzacija.

– pojasnilo s servisa

Prenosni telefon je – sodeč po odgovoru servisa Vama – namenjen samo za uporabo v zaprtih prostorih ali ko je zunaj lepo vreme brez sopare in dežja, oziroma ko je temperatura v zunanjih in notranjih prostorih izenačena.

Miha Švalj