V 18. vzporedniku iz Carigrada se je oglasila naša bližnjevzhodna dopisnica Karmen Švegl. Tam je natanko teden dni po zadnjih napadih v Carigradu še vedno napeto in vprašali jo bomo kako se Turki z nenehno grožnjo napadov soočajo v vsakodnevnem življenju? Kako mediji poročajo grožnjah s smrtjo 11 nemškim poslancem turških korenin – grožnje so prejeli po tem, ko jih je predsednik Erdogan označil za izdajalce. Pa tudi o tem, kaj si obetajo v Turčiji od turistične sezone in seveda od nogometnega evropskega prvenstva, kjer je Turčija uvodno tekmo v skupini D izgubila s Hrvaško.

Iz Carigrada se je oglasila naša bližnjevzhodna dopisnica Karmen Švegl. Tam je natanko teden dni po zadnjih napadih še vedno napeto.

Turki za to, kar se dogaja, krivijo dvoje: propadlo premirje s Kurdi, po drugi strani pa napade islamskih skrajnežev.

Še pred letom dni si nihče v Turčiji ni upal pomisliti na to, da bi lahko v Evropsko unijo potoval brez vizuma. Zdaj pa je to kar enkrat na dlani. A vendar to ni pravo pogajalsko izhodišče Evropske unije s Turčijo pri dogovoru za ustavitev nelegalnih migrantskih tokov.

Če bi Evropska unija resnično želela pritisniti na Turke, bi z njimi ukinila trgovinski sporazum, kar bi lahko strmoglavilo tudi za Erdogana.

Miha Švalj