S podelitvijo nagrad v Portorožu se je končal 25. Slovenski oglaševalski festival (SOF). Botrstvo je prejelo veliko nagrado za družbeno dobro.

Zahvaljujemo se prav vsem, ki ste na kakršen koli način bili ali ste del našega skupnega velikega projekta za pomoč otrokom, ki jo res močno potrebujejo.

»Ker se te dotakne, a ti hkrati jasno pove, kaj lahko kot posameznik storiš, da problem spremeniš v rešitev!«

Akcija Čisto veselje, ki sta jo podjetje Gorenje Surovina in projekt Botrstvo v Sloveniji izpeljala 2015, je na Slovenski konferenci o odnosih z javnostmi – SKOJ prejela nagrado Prizma v kategoriji programov družbene odgovornosti, neprofitne kampanje.

Prizma je nacionalna strokovna nagrada, ki jo Slovensko društvo za odnose z javnostmi podeljuje slovenskim organizacijam za odličnost izvedenih komunikacijskih programov na področju odnosov z javnostmi.

Velika nagrada na SOF-u

S podelitvijo nagrad v Portorožu se je končal 25. Slovenski oglaševalski festival (SOF). Botrstvo v Sloveniji pa je projekt, ki je znova premaknil mejnike odmevnosti dobrodelnih projektov pri nas: minuli petek je namreč kot prvi osvojil veliko nagrado slovenskega oglaševalskega festivala.

O tem, zakaj je Botrstvo prepričljivo zmagalo v kategoriji Družbeno dobro, ki so jo podelili prvič v 25-letni zgodovini tega oglaševalskega festivala, pa predsednica žirije 25. SOF-a Ana Ivandič.

Pomemben del Botrstva je tudi njegova celostna podoba, za katero že skoraj štiri leta povsem brezplačno skrbi podjetje Pristop, ki je bilo v petek razglašeno za agencijo leta in dobitnika velikih nagrad SOF-a v več kategorijah.

Izvršni kreativni direktor Pristopa Aljoša Bagola: “Besedo ‘dobro’ je dandanes težko upravičiti, ker se tudi blagovnim znamkam, ki želijo imeti družbenokoristno sporočilo, pogosto očita, da gre nazadnje le za skriti komercialni motiv. Botrstvo pa je tako transparentno in kakovostno zasnovano, da je pravzaprav leksikonski primer za besedo ‘dobro’. In to je res lepo.”

Podjetje Hofer je dolgoletni in finančno najmočnejši podpornik Botrstva, seveda z razlogom, trdi menedžerka skupine za komunikacije in odgovorno vodenje projekta pri Hoferju Anja Jurca: “Mi smo že nekaj let ponosni in počaščeni partner projekta Botrstvo predvsem zato, ker se to močno sklada s trajnostno politiko podjetja, močno prežeto tudi z mislijo na družno in njene najmlajše pripadnike, otroke. Če lahko s tem naredimo nekaj dobrega, smo na tak način le še bolj zaokrožili svoje aktivnosti.” Njihov projekt Ferfud, še eden, katerega izkupiček je v celoti namenjen Botrstvu, je na SOF-u prejel nagrade v več kategorijah.

Humanitarnih projektov, ki prosijo podjetja za donatorsko pomoč, je vse več in odločitev, komu pomagati, je vselej težka, povedo sogovorniki. Vselej pa so naklonjeni tistim, s katerimi jih povezujejo enake vrednote in cilji.

Matevž Šmalc, vodja tržnega komuniciranja pri Simobilu, pravi, da jih je Botrstvo takoj prepričalo, tudi njega osebno: “Osebno me vedno nagovori dejstvo, da so to zgodbe naše resničnosti. Kot smo slišali na festivalu, so zgodbe naš posel: naše zgodbe poskušajo našim strankam povedati, kaj smo mi. Zgodbe Botrstva pa ubesedujejo predvsem stvari, ki jih ne želimo prav pogosto slišati. Povedo nam, da moramo kot družba predvsem na sistemski ravni narediti več, da se take zgodbe sploh ne bodo dogajale, da takega projekta nekoč sploh ne bomo potrebovali. In zato smo z veseljem del projekta.”

Nova KBM prav tako sodi med dolgoletne podpornike, na pobudo zaposlenih pa je svoje donatorstvo pred nekaj meseci ustvarjalno nadgradila. Alenka Senčar, direktorica sektorja marketing in korporativno komuniciranje: “Kot banka bi seveda lahko preprosto dali denar in se pohvalili z donacijo. Vendar pa smo želeli več in tako smo na pobudo zaposlenih pripravili nekoliko kreativnejšo obliko donatorstva in vanjo posredno pritegnili tako zaposlene kot tudi svoje komitente. Pripravili smo namreč posebno akcijo, v kateri smo risali – zbrali smo kar 10.000 risbic, to število prelili v znesek in ga podvojili, tako da smo Botrstvu podarili 20.000 evrov.«

Tudi pri Telekomu je projekt nagovoril ne le vodilne, ki že vrsto let podpirajo donatorstvo, pač pa tudi zaposlene, ki so pred časom samoiniciativno organizirali zbiranje denarja za eno izmed mesečnih donatorstev na Valu 202. Simon Furlan, direktor marketinga: “Tudi zaradi te izjemno pozitivne note, ki jo ima projekt, se zaposleni z veseljem pridružujejo projektu in skupaj razmišljamo, kako pomagati, četudi z majhnim prispevkom. Saj je prav iz majhnih koščkov nastala ta velika zgodba!”

Nagrada Botrstvu je nagrada prav vsem, ki so kdaj bili ali so še del tega dobrodelnega projekta, od botrov, nekaterih zvestih že več kot pet let, do slehernega zasebnega darovalca ali podjetja, ki je postalo del te zgodbe, pa tudi nagrada vsem, ki so na kakršen koli način pomagali, da se je zavedanje o revščini otrok pri nas zalezlo skoraj v vse kotičke družbe.

V Botrstvo je bilo v petih letih obstoja vključenih že več kot 5600 otrok. Projekt je dosegel vse regije in kraje, povezal družine, ki potrebujejo pomoč, z donatorji vseh vrst, spodbudil družbeno odgovorno ravnanje v različnih okoljih in na različne načine, ne nazadnje je v skupnem cilju  ozaveščati in pomagati  povezal tudi medije.

Hvala vsem in vsakomur, ki je na kakršen koli način postal delček te velike zgodbe, ki je prejšnji petek prejela veliko nagrado slovenskega oglaševalskega festivala. In hvala vsem, ki na kakršen koli način pomagate ljudem v stiski.

Dosedanji donatorji meseca:

Žito
Bauhaus
Javni zavod Lekarna Ljubljana
SPAR Slovenija
Mlekarna Celeia
Telekom Slovenije
LPKF
Prolub
Humanitarno društvo Lions klub Ljubljana Tivoli
Qulandia
Lions klub Bled Golf
Novo Nordisk
Hofer
Prolub
Lumar IG
ŠD Šentviška Gora
MIT informacijske rešitve d.o.o.
AJM okna-vrata-senčila
Kolektor Group d.o.o.
Elektro energija
Dm drogerie markt
Kolektor Group d.o.o.
Lesnina d.o.o.
Priori zavarovanje d.o.o.
Manpower d.o.o.
MIT informacijske rešitve d.o.o.
Fructal d.o.o.
Continental Adria pnevmatike d.o.o.
Adria Mobil d.o.o.
LES-MMS d.o.o. (Lesnina)
Leykam tiskarna d.o.o.
Generali zavarovalnica

Jana Vidic