Med večnimi nostalgiki, romantiki, konjičkarji in resnimi muzealci smo skušali potešiti svojo radovednost izvidniki z Vala 202.

Obiskali smo jubilejni, 10. Mednarodni sejem zbirateljstva Collecta

Izvidniki z Vala 202 smo poskušali potešiti svojo radovednost med večnimi nostalgiki, romantiki, konjičkarji in resnimi muzealci. Poleg obveznih in obsežnih zbirk s področja filatelije in numizmatike smo se tokrat mudili tudi med gemologi, preverili smo, kako so videti najbolj zanimivi predmeti, od najstarejših razglednic slovenskih krajev do najstarejše slovenske znamke in najstarejšega ohranjenega bankovca na svetu …

Vitomir Čop je že 36 let član Numizmatičnega društva Slovenije. Pripoveduje, da je v prvem razredu osnovne šole dobil takrat že neveljavne aluminijaste dinarje: “Iz tega je zrastlo zbirateljstvo. Od starega očeta sem pozneje dobil škatlico kovancev, takrat je bil to zame zaklad.”

Podpredsednik Filatelistične zveze Slovenije Igor Pirc pravi, da je zbirateljstvo značajska lastnost nekaterih ljudi. “Zbiranje znamk se je začelo pred več kot 150 leti, ko so se pojavile prve znamke. Zraven spadajo tudi pisma in poštni materiali, poštna zgodovina je v velikem razvoju.”

Na jubilejnem, 10. Mednarodnem sejmu zbirateljstva Collecta se je zbralo 132 zbiralcev in trgovcev iz rekordnih 20 držav.

Damjan Zorc, Jan Grilc